вход, регистрирай се

Голи Оток


от Венко Марковски

Въведени са общо 2 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (1): unchita

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (3)

  
"Без творчество животът става безсмислен. Книжовният труд, като всеки труд, изисква постоянство. И ако се занемари, то се отразява зле на самия творец. Защото талантът показва своето истинско лице в процеса на работа."
"Всеки покорен връх вече престава да бъде връх. Към върховете се движи човешката мисъл. Няма връх, от който да не може да се съгледа по-висок връх. Планината е красива с върхове. Без върхове тя е пустиня. И всеки живот в своето развитие има по един връх. Ще бъде ли осъществен или не, зависи и от човека, и от обществото, в което се намира, и от времето, в което живее."
"Слабостта е човешка. Геройството е свръхчовешко. В пламъците на битката човешкото отстъпва пред геройството. И затова юнаците са легендарни, а хората са жива, конкретна, осезаема действителност./.../ Със самия факт, че са живи, легендата отнема блясъка на героите и ги прави смъртни. Героите са смъртни хора в безсмъртна одежда, с безсмъртен образ, и тяхното обаяние расте от ден на ден. Героите са герои, когато паднат на бойното поле."
» Добави цитат