вход, регистрирай се

Дивашка жътва


от Карл Хофман

Въведени са общо 1 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (1): NeDa

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (6)

   покажи всички
През 1965 г. самият Нелсън (Рокфелер) казва в интервщ: "Моят интерес към примитивното изкуство не е интелектуален. Той е строго естетически. Не ме питайте дали купата, която държа е домакински прибор или ритуален съд... Въобще не ме е грижа! Изпитвам удоволствие от формата, цвета, текстурата и очертанието ѝ. Не се интересувам ни най-малко от антропологическата или етнографската ѝ страна. Затова основах музея: за да покажа, че изкуството на примитивните хора може да бъде разглеждано от чисто естетическа и визуална гледна точка."
Днес тези стълбове са изложени в музея за изкуство "Метрополитън" в Ню Йорк.
Отсъства обаче емоционалната нужда да опознае асматите като хора, да се свърже с тях, да отговори на въпроса защо той, Майкъл Рокфелер, се интересува от тяхното изкуство и какво би могло да означава то за него отвъд академичния му интерес. Бележките му звучат стерилно. Няма дълбока лична потребност, няма изгарящ патос. Ясно е, че обича да е сред дивата природа, но той също така изглежда не осъзнава някои от страните на това преживяване. Няма нито един разказ за приятелство с някой отделен асмат. Той има нужда от предметите и ги иска - отбрани, красиви и стари асматски артефакти, но не се интересува толкова от самите асмати. Сякаш вижда изкуството самостоятелно, а не като продукт на нещо по-голямо. Той продължава да отрича, че ловът на глави и канибалството все още съществуват.
Може би е твърде млад...
На Западна Европа ѝ трябват хиляда години да премине от средновековния свят в Просвещението и Епохата на разума и хората все още се борят със свръхестественото. За сравнение културата в Асмат само допреди петдесет години е била отпреди каменната ера.
Но всичко в Асмат е непосредствено, настоящо, незабавно, осезаемо и живо. Ако искаш музика, трябва да я създадеш. Ако искаш да говориш с някого, трябва да го намериш. Ако искаш история, някой трябва да ти я разкаже и трябва да си с човека, който я разказва.
Хората обичат и все пак вършат насилствени, дори дивашки неща. Всички сме диваци в различни моменти и по различни начини.
» Добави цитат