вход, регистрирай се

Спомени от Куба


от Недялко Григоров

Въведени са общо 1 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (1): NeDa

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (4)

   покажи всички
Трябва да подчертая, че Куба представлява един кораб натоварен със студена вода, който гази солените води на Карибско море. Целият остров се е образувал в продължение на стотици години от останките на коралите и всъщност представлява подземен резервоар, съставен от подземни пещери за сладка вода. За да се поддържа този язовир със сладка вода от падналата вода на територията на Куба, изграждахме язовири,чрез които задържахме дъждовна вода, защото реките в Куба са пълноводни при дъжд, но са къси и бързо водата изтича в морето. Цялата територия на Куба е карстова, поради това построените язовири временно задържат дъждовната вода, след което тя попива и се влива в подземните пещери. Чрез тази операция, която осъществяваме - правене на язовири, фактически ние изкуствено поддържаме равновесието между сладката и солената вода. Абсолютно задължително е, когато се ползват сладките води за напояване, тяхното ниво винаги да бъде по-високо от нивото на солените. В противен случай от морето проникват солени води в почвата и се унищожава цялата растителност на това място.
Точно Петров, геодезист
Кубинското правителство обявява, че всеки, който не желае да остане в Куба, може да замине. Единственото условие, което се поставя, е да носи най-много два куфара и да не пренася злато по влаковете.
Официалното откриване на училището става на 15.IX.1969.
През първия ден се явяват 120 ученика.
Училището е настанено в краен квартал на Хавана, в частна сграда, чийто собственик е управител на най-големия бар в Хавана, известен с името "Тропикано". Къщата се състои от две сгради, като най-голямата ѝ част е от 5 стаи, всяка от които може да събере максимум от 15 до 20 ученика.
» Добави цитат