вход, регистрирай се

Един живот не стига: 132 непубликувани писма на Цанко Лавренов


от Цанко Лавренов

Въведени са общо 1 книги от този автор.

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (17)

   покажи всички
Сега пък ние имаме момченце: Лаврен! Нова грижа. Нова радост.
***
През зимните дни не ходих да работя в ателието. Оставах си вкъщи при Лаврен, с когото се спогаждаме и се обичаме много. Много любопитно е да наблюдаваш как един дух се пробужда в един детски образ.
Започнах голяма композиция - "Габрово 1847 година", поръчка за Електротелферния завод в Габрово.(30.12.1967)
На 18 т.м. приключва цикъла "Деветте симфонии на Бетховен", за които имахме абонаментни карти с Йорданка. Голямо нещо!
За мен радостите в живота са: концертите, изложбите, личното творчество и от време на врене някои хубави новини, които ме спохождат в противовес на болестите, които са моите верни спътници в живота.
Отказах и поради това, че не бива с моите картини да се правят подаръци на чужденци. Смятам че картините ми трябва да останат в родината ми.
Наскоро дохожда вкъщи журналиста Владимир Свинтила да ме интервюира за сп. "Изкуство". Аз бях в добро настроение и му продиктувах отговорите, като на место споменавах и препинателните знаци. Накрая той ми заяви, че такова щастие редко спохожда публицистите, такова конкретно интервю без излишества на думи.
Най-после картината "Селски панаир в Пловдив" добива окончателния си вид; сега минавам последния ретуш. А ти знаеш какъв е ситнеж! Добих една колоритна звучност, която ме радва. Това не е една картина, а десет, двадесет, сто картини в една! И всичко това да се обедини, да се хармонира, да се подложи на един багрен и рисунков ритъм, да се нанесат акценти, без те да увреждат на композиционния строеж, всичко това не бе и не е още лека работа.
Сега например пиша статия "По въпроса за транскрипцията на чуждите имена".
"Панаирът" напредва бавно, но сигурно. Много фигури, които трябва да се поставят на място, да се изградят във форма, движение, багри. И така да се изпишат, че не само да не си пречат, но и да се свържат в едно цяло, в композиционно-графично и багрено отношение. Красотата на картината ще се почувства чак когато всичко се избистри, когато всички фигури "дойдат на фокус", когато картината бъде изпипана в истинския смисъл на думата. А до тогава трябва да дисциплинно да работя, да запазя същото настроение. Месеци наред същото настроение!
Почнах нова версия на картината ми "Панаир". Добре върви, но... пипкава работа. Много подробности, много фигури и какви ли не панаирджийски забави. И всичко това трябва да се организира, да се хармонира, да се раздвижи.
Колкото и бавно да се изпълва платното, всеки ден картината напредва.
въпреки тази дълга страдалческа година, аз вярвам, че ще оздравея и наново ще настъпи за мен плодовит творчески период. Защото аз си ги виждам, картините, които трябва да нарисувам!
Ако не бях брадясал, щях да ида да видя какво става с филма "Пловдив".
А сега са поискали 50 екземпляра на английски от моята монография от Австралия! (1959)
Получих от председателя на Белгийско-българското дружество в Брюксел честитка за новата година - една картичка на Пикасо. И си мисля, колко лесно изкуство! А същият този Пикасо да знаеш какъв реалистичен колективен портрет е нарисувал преди година, който видях в Лиежкия музей. Сега е намерил леснината. Щастлив човек!
Дано я е хубаво написала. Исках я от редакцията, но не ми я дават. Защото нямали такава практика. Исках да видя да не би да е изпаднала в излишни възхвали, занесии и пр.
***
Сега да видим какво е писала Цилито (Цилия Лачева). Дано не се е нещо разнежила или пък да е засилила чувството на роднинство.
Прощавай, Павлина, че те занимавам само с делови въпроси, но ти си ми отдушника и ще търпиш. Както знаеш, другари-мъже нямам. С никого не общувам - само с Йорданка. Това саможивство не е хубаво, но няма време за общуване. Па и другарство се поддържа с ходене по кръчми, аперетиви, по госте. Здравето ми не позволява да бъда гуляйджия. Така да мога да карам живота, без големи здравословни компликации - ще бъде добре.
И на края те прегръщам
и толкоз
Ц. Лавренов
» Добави цитат