вход, регистрирай се

Съчинения в пет тома. Т. 5 : Незавършени произведения. Статии. Писма.


от Димитър Димов

Въведени са общо 5 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (1): NeDa

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (13)

   покажи всички
Миналата събота направихме една чудесна разходка в Княжево. Още щом пристигнахме, заваля дъжд. Решихме да идем в киното. Но касиерката нямаше да ни развали пари, та трябваше да обиколим всички съседни бакалници, докато намерим дребни. Най-после влязохме. В луксозния салон на киното имаше две-три еврейки, между впрочем благовидни, един ученик и още няколко простаци като нас (за мен и Полището е думата). Всичко 9-10 души. Понеже нямаше достатъчно публика, следователно и приход, оркестърът, състоящ се от един пианист и един цигулар, напусна залата.
09.05.1930
Ужасно заспала провинция е това Кюстендил, макар туземците да са безобидни и общителни.
Има много плодове, комари, горещина и прозявки.
08.04.1933
Щях да забравя: като ходих при майка ти, заварих при нея френската ти братовчедка. Тя бе със симпатична бяла шапчица и изглеждаше по-деликатна, отколкото я бях запомнил последния път. Тя заяви, че е много религиозна и вярва в някакъв господ (който аз си представих като радиовълни, защото бил навсякъде).
Клиниката не е толкова интересна, даже понякога досадна. Аз имам двама пациенти: една мисирка и един вол, болен от ацтиномикоза. С мисирката лесно се справих, но волът е цяло нещастие. След операцията положението му се усложни с разни едеми и температура, които просто ме шашардисват, и не мога да поставя никаква прогноза. Цяло наказание е да му преброиш пулса, който въобще мъчно се напипва у преживните, а пък моя вол на това отгоре е агресивен и злонравен като испански бик.
16.04.1932
На тавана бях поставил конски челюсти, мандибули и пр., взети от университета. Хазайката ги видяла и се уплашила. В това няма нищо смешно. Но интересни са предположенията, които направила: 1) Че тия кости са донесени и огризани от котки (сравни котка и конски череп!) 2) Че мандибулите са огризани остатъци от храна, захвърлени от работниците, които са работили през лятото на тавана. между мандибулите имаше и грамадни humerus'u. Представи си апетитът на работниците!...
По-миналата събота бях на чай у братовчедка ми. Хармонията на отбраното общество се нарушаваше от мен.
08.04.1930
Изпитите си завърших благополучно. Сега ще почна да буча по-сериозно анатомия и физика.
24.11.1930
Днес снежи.
***
Елегантните човешки кости са безкрайно прости в сравнение с животинските.
из писмо до проф. Борис Койчев
17.12.1929
Речта на др. Тодор Живков - бащинска по тон, тактична по форма и категорична по съдържание - иска да изкореним плевелите, чиито семена някои творци и критици със своята новаторска самонадеяност и без зла умисъл към партията хвърлиха в нивата на нашето национално изкуство.
1963
Съвременната наука дава величествена и замайваща картина на битието, а постиженията на техниката разкриват могъществото на човека. Всемогъщият и наситен с нравствено достойнство човек, изправен със знамето на комунизма върху фона на Космоса - ето романтичното видение, което може да развълнува младежта и да насочи страстно силите ѝ към политехническото обучение. Имаме ли действително книги, които да събуждат тази научна и техническа романтика! Почти никакви, като изключим няколко превода от руски език. Вместо това книжарниците са пълни с лошо написани, още по-лошо оформени брошурки за микроби, вулкани и земетресения, компилирани от автори, които може би са добри специалисти, но нямат достатъчно популяризаторски талант и художествена култура, за да пленят сърцето на младежта.
Из "някои мисли през седмицата на книгата", 1964
Разгледахме циклопските стени в Микена и привечер пристигнахме в Епидавър - свежа и зелена местност, в която се намира прочутият древен театър с места за шестнадесет хиляди зрители.
из "При нашите гръцки приятели", 1965
На кино не съм ходил вече месец. С познати не се виждам. За танци и дума не може да става. Буча вечер, защото няма кога през друго време.
Из писмо до проф. Борис Койчев, 12.11.1929
Няма нищо по-угнетяващо за децата от безмълвната враждебност между родителите.
из "Ахилесова пета"
» Добави цитат