вход, регистрирай се

Граф Монте Кристо


от Александър Дюма


Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (8)

   покажи всички
Чаках ви последен, а вие идвате в десет без пет, когато срещата е определена за десет и половина! Истинско чудо! Да не би да е паднало правителството?
- Не, драги - каза гостът, като хлътна в дивана. - Успокойте се, продължаваме да се клатушкаме, но не падаме и почвам да вярвам, че отивам чисто и просто към несменяемост;
Ние минаваме често пъти покрай щастието, без да го видим, без да го погледнем, или ако сме го видели и погледнали - без да го познаем.
На този свят няма нито щастие, нито нещастие, има само сравняване между едно състояние и друго. Нищо повече. Само който е изпитал безгранична злочестина, може да изпита безгранично щастие. Човек трябва да е пожелал да умре, за да разбере колко хубав е животът.
- Приятелю - рече му Валантин, - нали графът току-що ни каза, че цялата човешка мъдрост е в двете думички:Чакай и се надявай !
Животът в толкова несигурен, че човек трябва да се вкопчи в щастието, щом то мине покрай него.
Мислех, че е достатъчно философ, за да разбере, че в политиката убийство няма. В политиката, драги ми, вие знаете както мене, няма хора, а идеи. Няма чувства, а интереси.
» Добави цитат

От: vani4ka, на 07.01.2010 в 15:48
Една от най-любимите ми приключенски книги! :)Прочетох я за първи път на едни дъх...
» Добави коментар