вход, регистрирай се

Из писмата на художника до брат му Тео


от Винсент Ван Гог

Въведени са общо 1 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (2): AVIS, Ханка

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (6)

   покажи всички
Ако ние взимаме влака, за да отидем до Тараскон или Руан, не взимаме ли смъртта, за да отидем до една звезда. В това съждение едно е несъмнено вярно - докато сме живи, ние не можем да стигнем до една звезда, както и когато сме мъртви, не можем да вземем влака...
Арл, 9 юни 1888
Vincent
Художниците разбират природата, обичат я и ни учат да я виждаме.
Човек може да носи голям огън в душата си и никой да не идва да се сгрее на него.Минаващите не виждат нищо освен малко дим, който излиза горе от комина, и отминават всеки по своя път.
Какво да се прави тогава?Да поддържаш огъня в душата си, да носиш солта на земята в себе си, търпеливо - ала и с какво нетърпение! - да чакаш, да чакаш часа, когато някой ще дойда да поседне - и да остане, знам ли?
Дано всеки, който вярва дочака този час....
Ние познаваме живота тъй малко,че едва ли ни приляга да съдим кое е добро или лошо, справедливо или несправедливо,а да казваме, че човек е нещастен, защото страда,значи да твърдим нещо недоказано.Тъй че приемете нещата такива, каквито са,чакайте с упование и въоръжете душата си с дълго търпение, както казва една много стара поговорка, и с добро воля. Оставете природата да стори своето.
Имам чувството, че историята на хората е като историята на житото, ако не те посеят в земята, за да покълнеш, какво пък, тогава те смилат, за да станеш на хляб.
Да се научим да страдаме,без да се оплакваме,да се научим да гледаме на болката без отвращение.Тъкмо от това човек рискува да му се завие свят.И все пак понякога ни обзема смътно предчувствие,че може би в отвъдната страна на живота ще съзрем достатъчно оправдание за съществуването на болката, която гледана от тук, понякога така изпълва хоризонта, че нараства до размерите на безнадежден потоп.За всичко това знаем твърде малко и по-добре е да съзерцаваме някоя житна нива, дори когато е на картина.
» Добави цитат