вход, регистрирай се

Приказки


от Ръдиард Киплинг

Въведени са общо 6 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (6): aleksofjesus, NeDa, unchita, moby, maqkz, mishcata

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (2)

  
Имаше точно по средата на тези времена един Хоцкав-боцкав Таралеж и той живееше край бреговете на мътната Амазонка, като се хранеше с охлюви и тям подобни. И на същите брегове на мътната Амазонка живееше една Бавна-плавна Костенурка, която пък се хранеше с крехки марулки и тъй нататък. И те бяха големи приятели. И дотук всичко е добре, нали?
Да, но през същия този период на Минало-свършените времена имаше и един Пъстър ягуар и той също живееше край бреговете на мътната Амазонка, и то като се хранеше с всичко, което можеше да улови. Не успее да си улови сърничка — ще си хапне маймуна; не хване маймуна — яде жаби и бръмбари; а когато не успяваше да си хване дори жаба или бръмбар, той отиваше при своята Майка ягуарка — шарка до шарка — и тя го учеше как да яде таралежи и костенурки.
Той беше просто един Първобитен човек,живееше пещерно в една пещера,ходеше почти гол,не знаеше да чете и да пише и беше напълно щастлив,освен когато усещаше глад.Името му беше Тегумай Бопсулай,което значеше„Мъжът-който-не-прави-прибързана-крачка",но ние,о,мое Безценно съкровище,ще го наричаме само Тегумай за по-късо.Жена му пък се казваше Тешумай Тевиндро,което значеше„Жената-която-задава-голям-брой-въпроси";но ние,о,мое Безценно съкровище,за по-късо ще я наричаме само Тешумай.А името на малкото им дете-дъщеря беше Тефимай Металумай,което означаваше„Малко-същество-с-лошо-възпитание-което-трябва-да-се-тупа-често";но аз ще я наричам Тефи.И Тя беше Безценното съкровище на татко си и Безценното съкровище на майка си и затова те я тупаха много по-рядко, отколкото би било полезно за нея.
---
—Какво направи,Тефи?—каза Тегумай.
—Това е тайна,Татенце.Ще ти кажа само,че навредих нещо—каза Тефи(разбира се, тя искаше да каже „наредих".—Ако не ме питаш,след малко ще узнаеш сам и много ще се изнинадаш.Само да знаеш колко ще се изнинадаш,Татенце!Обещай ми,че ще се изнинадаш!
—Обещавам ти.
---
—О,„Малко-същество-с-лошо-възпитание-което-трябва-да-се-тупа-често", ти си направило велико откритие!
» Добави цитат