вход, регистрирай се

Пътешествия с Чарли


от Джон Стайнбек

Въведени са общо 22 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (3): gergan75, яна, soul
Смятат да я прочетат (1): Динев

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (8)

   покажи всички
- За мен се грижат двама негри, мъж и жена, и те старци като мене. - Той се усмихна. - Понякога, като се свечери, забравяме... И те забравят да ми завиждат, и аз забравям, че съм за завист. Седим си тримата и ни е приятно - три същества, които живеят заедно и заедно усещат дъха на цветята...
- Същества... - повторих аз - Интересно. Не човек и звяр, не черен и бял, а същества, на които им е приятно.
Това бяха единствените негри, които познавах в дните на безгрижното си детство. Вярвам, разбирате колко неподготвен съм бил за големия свят. Когато чух например, че негрите били непълноценна раса, помислих си: хората нищо не знаят! Когато чух, че негрите били мръсни, си спомних блестящата кухня на мисис Купър. Мързеливи? Каруцата на мистър Купър ни събуждаше в тъмни зори с тропота на конете и колелата. Нечестни? Мистър Купър беше един от малцината в градчето, които никога не допускаха неизплатен дълг след петнадесето число на месеца.
Щастлив съм да кажа, че в борбата между действителността и романтиката действителността не винаги е по-силната страна.
Наистина, заменихме гладната смърт със затлъстяването, но и двете могат да ни убият.
Чарли отиде да го окъпят, срешат и парфюмират. За възрастта си той е суетно куче и обича да го разкрасяват, но когато разбра, че в Чикаго ще бъде затворен в колибка, обичайната му самонадеяност рухна и се разрева от гняв и отчаяние. Запуших уши и бързо избягах от хотела.
Върнахме се в Америка с един и същ самолет и по пътя Джо ми разказа за Прага - неговата Прага нямаше нищо общо с града, който аз бях видял и чул. Беше просто друг град и все пак нито един от нас не беше нечестен, нито пък лъжец - както и да погледнеш, и двамата се бяхме оказали добри наблюдатели. Но се върнахме у дома с два града, с две истини.
Не е ли странно - когато човек си постави цел, трудно е да не се стреми към нея, дори ако това му причинява неудобства, дори ако вече е изгубил желание да я гони.
Но съм сигурен, че както махалото се връща обратно, тъй един ден набъбналите градове ще се пръснат като разпукваща се утроба и отново ще върнат на земята децата й.
» Добави цитат