вход, регистрирай се

Гълъбът


от Патрик Зюскинд

Въведени са общо 4 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (9): Аз Барух, elichkata, majmunata, dayredd, ззлатева, moby, ДоТи, petrovae, Мира
В момента четат тази книга (1): Incantesima
Смятат да я прочетат (3): инопланетянин, mishela, P.Gencheva

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:Цитати от книгата: (3)

  
Искаше да изкрещи.Искаше му се да изкрещи в тишината това единствено изречение - че не може да живее без други хора, - толкова голямо бе злочестието му, толкова отчаян бе страхът от мъртвилото на старото дете Жонатан Ноел.Но в момента, в който понечи да изкрещи, той получи отговор.Чу шум.
Чукаше се.И продължаваше да се чука.После трети, четвърти път, някъде горе.А след това чукането премина в монотонно барабанене, докато накрая вече не беше барабанене, а мощно, обилно плющене и Жонатан разбра, че това бе шумът от дъжда.
И тогава стаята се върна в своя ред.
Но той заджапа енергично в локвите, пляскаше в средата им, вървеше на зиг-заг между тях, дори веднъж отиде на другия тротоар, понеже видя една особено хубава, голяма локва и закрачи през нея с плоските си жвакащи подметки така, че опръска обилно витрините от едната страна и паркиралите коли от другата, а също и панталоните си.Беше чудесно - Жонатан изпита наслада от тази малка детинска свинщина като голяма, отново спечелена свобода.
Защото той не обичаше случките, дори мразеше онези от тях, които нарушаваха вътрешното му равновесие и разтърсваха начинът му на живот навън.
» Добави цитат

От: Мира, на 26.08.2014 в 20:01
Колко здрави могат да бъдат решетките на собстевното ни съзнание ? Колко дълго можем да живеем в собственоръчно изграденият затвор - този от самите нас,до каква степен можем да се самопреструваме? Дали в книгата е описан един истински психар или просто той е събирателен образ на всички, които преминават през този живот абсолютно сами -без приятели, без любими, без цели и мечти, обсебени единствено от собствената си "сигурност", или пък, всеки ще види част от себе си в описанието на главния герой Жонатан и неговите чувства ?
На мен лично ми хареса книгата.Можете да я прочетете буквално за час.И да си извадите доста изводи.За себе си.За този до вас.За нерабраните.За неприетите.
» Добави коментар