вход, регистрирай се

Майка


от Максим Горки

Въведени са общо 6 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (4): blue_mushroom, moby, yoana, Nikolaus

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (5)

   покажи всички
"И понякога зад думите, които отричаха Бога, тя чувствуваше силна вяра в Него."
"Половината сърце обича, половината мрази, нима това е сърце, а?"
"- Има ли някъде на земята необидена душа? Толкова много са ме обиждали, че вече ми е омръзнало да се обиждам. Какво да се прави щом хората не могат другояче? Обидите пречат да си гледаш работата, а да им обръщаш внимание - все едно да си губиш напразно времето. Такъв е животът! Едно време и аз съм се сърдил на хората, но размислих и - виждам - не си струва. Всеки се бои да не би съседът му да го удари и гледа пръв път той да го цапардоса. Такъв е животът, майчице!"
"- Учтив е! - говореше замислено тя на хохола. - Все се усмихва...
- Да, да! - каза хохолът. - Дума да няма, те са любезни, усмихват се. Ама речи им: "Ей този човек е умен и честен, опасен е за нас, обесете го!" Ще се усмихнат и ще го обесят, а след това - пак ще се усмихват."
"-Страшно неудобно и неприятно нещо са това парите! Винаги е неловко да ги вземаш и да ги даваш..."
» Добави цитат

От: blue_mushroom, на 21.12.2011 в 1:25
Някак си направих връзка с Мартин Идън на Джек Лондон.. откъм идеи... и трагичен финал (финалът е доста трагичен, така че хора с по-слаби нерви може да пропуснат последните редове, въпреки че там има много сила... и все пак - мен ме разтърси) Книгата е силна!
От: blue_mushroom, на 21.12.2011 в 1:30
Част от анализа: .. силата на романа е в идеята за раждането на Човека с голяма буква, за силата и красотата на човека прегърнал освободителните идеи на социализма - в противовес на песимистичните теории за безсилието на човека и за безсмислието на неговото съществуване...
» Добави коментар