вход, регистрирай се

Бегуни


от Олга Токарчук

Въведени са общо 8 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (4): Хейко, Диана, Иван Стоянов, NeDa

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (7)

   покажи всички
От друга страна, пътеводителите са от най-бързо остаряващите книги, което впрочем е истински късмет за пътеводителската промишленост. В моите пътешествия винаги съм била вярна на два от тях и ги смятам за най-добри, нищо, че са написани много отдавна. А са най-добри, защото са родени от истинска пътешественическа страст и желание да се опише светът.
Първият е написан в Полша в началото на осемнайсети век... Авторът му е католически свещененик, Бенедикт Хмеловски...
Вторият ми пътеводител е Мелвиловият Моби Дик.
Срещнах в на летището в Стокхолм - единственото с дървен под в света: прекрасен паркет от тъмен дъб, изциклен и полиран, с грижливо и плътно подредени дъски - горе-долу няколко хектара северна гора.
Това е нещо повече от летище, това е вече специална категория градове - държави с постоянно местоположение и непостоянни обитатели. Летищни републики, членки на Съюза на световните летища, още без представителство в ООН, но това предстои. Пример за система, в която вътрешната политика не е толкова важна, от значение са връзките с другите летища - членове на съюза, защото само те му дават право на съществуване. Пример за екстравертна система; конституцията е написана на всеки билет, а бордната карта е единственият документ за самоличност на гражданите.
островът е твърде малък, за да се загуби някой на него.
***
Може да бъде претърсен най-щателно като чекмедже на бюро.
Слънцето става оранжево; голямо е и подпухнало, но скоро ще може да се гледа в лицето му. Лозята пък са все по-тъмнозелени. Двете човешки фигурки изглеждат напълно безпомощни в това раирано зелено море.
...
През този час подпухналото слънце слиза над лозята, а когато излизат на високото плато, ще видят, че то вече докосва хоризонта. Неволно стават свидетели на този залез с истинска оперна продължителност.
» Добави цитат