вход, регистрирай се

Въздушните мостове


от Дико Фучеджиев

Въведени са общо 3 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (1): NeDa

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (5)

   покажи всички
Очевидно човечеството ще завоюва други светове, преди да реши собствените си проблеми. Виждате ли, оказа се, че е по-лесно да се отиде на Луната, отколкото да се прекрати войната във Виетнам... Да не говорим за медицината... Човекът все още си остава най-сложният феномен на планетата и всичко, свързано с него, е също толкова сложно ...
Калина и миговете с нея - това беше една носталгия. Това беше желанието да се върне нещо отдавна изчезнало, да преживея нещо, за което вече нямах сетива.
По джанките ще разбереш къде са живели хора, които отдавна ги няма на света. Живели, отишли си, мястото запустяло, а джанката стои скромно до срутения зид или до купчината камъни и чака най-незначителната ласка, за да цъфне.
... джанката е чудно дърво. Тя е като добър дух,който живее около всяка селска къща, скромен и непретенциозен,някъде в края на двора,по закелевели синори, по полето,в гората.Живее си този дух,мълчалив и незабележим, не иска нито да го подрязваш, нито да го пръскаш, никакви грижи - като онези самораслеци, които са безкрайно жилави и надвиват несгоди, тъй като се уповават само на себе си, на своята сила, всмукана направо от земята и неподправена с нищо друго.
... Като всяка сиромашка селска къща и ние си имахме джанка, пукавица. Узрееше ли, само я стисни с два пръста, месото се отделя и костилката изхвърчава като куршум.
Страшно дърво беше нашата джанка. След като ѝ окапят листата,едва изкара няколко зимни месеца и към края на февруари вече издува пъпки. Само мъничко да духне топъл ветрец и върви я спирай...Засмее се с белия си цвят,замирише някак чудно-на земя и младост-и сякаш се повдига на пръсти, та да я види целият свят. А па на света му е кисело и противно, защото пролетта е още на обратната страна на земното кълбо.
Пролетта, това е цъфналата джанка.
» Добави цитат