вход, регистрирай се

Буик Ривера


от Миленко Йергович

Въведени са общо 4 книги от този автор.

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (8)

   покажи всички
Биха си наточили един друг от собствената си кръв, ако се наложи, както някои по-миролюбиви люде не биха си налели един на друг дори чаша вода.
И така сред заснежения Орегон за първи път в историята на тази страна или поне на един местен път полъхна чувството, с което от столетия дишат босненските гори и съществува босненската страна. Той се съмнява в мен, щеше да си помисли и единият, и другият и да се усмихнат, както се усмихва вълк единак, който иска да покаже на другия единак в общото им пленничество, че не е опасен и не му мисли злото. Всъщност не се съмняваха в себе си, а всеки се съмняваше, че онзи, другият се съмнява, докато си подаваха и поемаха ръцете - в Орегон, както и на Балканите; биха дали живота си един за друг по-лесно отколкото родни братя от някоя друга страна, както и по-лесно и с повече причини биха се избили помежду си. Всичко зависи от мястото и времето на действието и едни и същи са причините за любовта и омразата.
Два дена продължи войната вкъщи и два дена Лиса не отиде на работа, опитвайки се да направи човек от Вуко Шалипур. Вярваше, че хората се правят като хамбургерите, и систематично, пълна с енергия, точна като ураган, разпиляващ къщите в Санта Моника, без да изпуска нито за миг нервите си, му обясняваше ценността на всяко нещо в космоса, смисъла на всяка човешка постъпка ...
Всеки пое в своята посока, като билярдни топки след удар ...
Чудо е само онова, което е само едно и чакаш,чакаш, чакаш, докато не дойде второто. Затова футболът е по-интересен от баскетбола. Рядко се вкарват голове. И затова американците не обичат футбола. Не могат толкова да чакат.
Затова е добре да полудееш. Тогава вероятно дрънкаш каквото си искал и по-рано, докато не си бил луд.
Всеки човек обаче има по едно или две неща, към които се отнася по този начин и всеки някъде го чака неговият Буик Ривера - това може да бъде кола, колело, писалка, дори компютър; може да бъде куче или кон, нещо, което ще го накара да се стегне и съсредоточи, ще го направи по-добър и по-търпелив, само че не всекиму е отредено да се срещне с това нещо в живота.
В един момент, не знаеше кой, той започна да забравя всичко добро, както дотогава забравяше всичко лошо. В теорията на брака пишеше, че това е моментът, когато преставаш да си влюбен.
» Добави цитат