вход, регистрирай се

Българинът по света в началото на ХХ век


от Румяна Пенчева

Въведени са общо 1 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (1): NeDa

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (4)

   покажи всички
Гледаш интелигентен човек, а щом му кажеш: "България, България", той те гледа като на испанско село. По параходните агенции по цели часове прелистват диксионерите и атласите, догдето намерят, где е и как се пише това име. Аз дотолкова се считах обиден, че не пожалих 10 рубли за един подобен английски атлас, когото постоянно тътря със себе си, макар че е голям формат, и щом стане дума за народността ми, обръщам листа с картата България и го завирам е носа им (атласа).

Антон Бозуков, 1907, "Пътьом през Япония"
Обелискът в Хелиополис е един от най-старите паметници на древната египетска култура...
От стария град, прочут по тогавашния свят за най-великото огнище на науката и философията, огнище, отдето са взели светлината гръцките философи, днес остава само един килим от ниви, ливади и мизерни селца, колиби. Древното величие не понесло разрушителната сила на човешката ръка, на ордите на Камбиз, и е изчезнало в своите пепелища, да не възкръсне никога. Като ходя по тези свещени места, душата ми се пълни с една безкрайна тъга, дълбока меланхолия. Очите ми напразно търсят угасналото вече великолепие на древността, духът ми се пренася в мрака на времето и се сили да улови, да поживее във великите му минути.

Ради В.Радев 1906
Арабинът като че ли не може да обяснява тихо - за най-обикновените работи той говори високо. Един ежедневен, банален разговор между араби на улицата прави впечатление на кой знае какъв голям спор с опасни последствия.

Ради В.Радев 1906
Фамилиарно като се пресели човек, той е сигурен в материално отношение, но ще заплати със своята религия и нация. След години неговите синове и внуци ще бъдат англичани по език и вяра. ... затова е по-добре, да не отиваме в Америка, ако искаме да запазим своето. Един учен американец (Монрое) е казал : "Америка за Американците".

Христо Н.Соколов 1904
» Добави цитат