вход, регистрирай се

Мениджърът и маймунката


от Кенет Бланчард, Уилям Онкен Младши, Хъл Бъроус

Въведени са общо 1 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (2): NeDa, viliyana

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (11)

   покажи всички
Това се нарича лоялна опозиция. То означава да се опитате да убедите шефа си, че има по-добра възможност.
Ако винаги сте на едно мнение с шефа си, един от двама ви е излишен!
Можем да възпитаваме у хората чувство за отговорност само когато ги товарим с отговорности.
Докато не стане ясно на кого принадлежи маймуната, никой не се чувства лично отговорен за нея и следователно от никого не може да се иска сметка.
Маймунският мениджмънт означава подходящите служители да извършват в необходимия момент по подходящ начин това, което трябва.
Ако успеете като мениджър да накарате подчинените си сами да хранят и гледат своите маймуни, вашите хора започват да мениджърстват. А на вас най-сетне ви остава достатъчно време за планиране, координация, въвеждане на нови идеи, развитие на кадрите и всички други важни задачи на ръководителя, благодарение на които вашият екип ще функционира успешно и в бъдеще.
Когато като малък отивах при майка си и ако ѝ кажех, че ми е скучно, тя ме тупваше по задника и питаше: "Стига ли ти това развлечение?" Или казваше: "Чудесно! Я иди сега и изчисти гаража".
Осъзнах с каква лекото съвсем ненужно поемаме върху гърба си маймуните на други хора. И заради това често пренебрегваме собствените си задължения. Правим другите зависими от нас и не им даваме възможност да се научат да преодоляват сами трудностите.
Тогава изведнъж му просветнало: Та това била всъщност работата на подчинените му. Той изоставал с изпълнението на техните задължения, а не на своите.
Бил си като пилот, който осъществява блестящо кацане - само че сбърква летището.
» Добави цитат