вход, регистрирай се

Писмо до един заложник


от Антоан дьо Сент Екзюпери

Въведени са общо 7 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (2): victoriaCHASER, МаШе

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (8)

   покажи всички
“Ние, хората, си придаваме много важен вид, но в дъното на сърцето винаги чувстваме и колебанието, и съмнението, и тъга...”
“Възрастта на човека е нещо, което прави впечатление! В нея се събира целият му живот. Неговата зрелост се създава бавно. Тя се е създала въпреки толкова превъзмогнати пречки, въпреки толкова тежки, излекувани болести, въпреки толкова успокоени болки, въпреки толкова преодолени отчаяния, въпреки толкова рискове, повечето от които не са били осъзнати. Тя се е създала въпреки толкова желания, толкова надежди, толкова съжаления, толкова забрави, толкова любов. Възрастта на човека - това е значителен товар от опити и спомени! Въпреки ямите, друсането, коловозите човек е вървял напред криво-ляво като някоя издръжлива гальота. И сега, благодарение на упорито съгласуване на щастливи случаи, стигнал си най-после дотук. Имаш тридесет и седем години. И издръжливата гальота, ако е рекъл бог, ще отнесе още по-далеч своя товар от спомени.”
“Защото пустинята не е там, дето хората смятат, че е. Сахара е по-жива от някоя столица и най-претъпканият град опустява, щом съществените полюси на живота не са вече намагнитени.”
“И тъй като пустинята няма никакво осезаемо богатство, тъй като в пустинята няма какво да се види, нито да се чуе, принудени сте - защото вътрешният живот не само не заспива, а се засилва - да признате, че човекът е вдъхновен на първо място от невидими привличания. Човекът се управлява от духа. В пустинята аз струвам толкова, колкото струват моите божества.”
“Същественото е, че някъде се намира онова, от което човек е живял. И обичаите, и семейният празник. И къщата на спомените. Същественото е да се живее за връщането...”
"Тук същественото бе само една усмивка. Една усмивка често е същественото. Плащат ти с една усмивка. Възнаграждават те с една усмивка. Вдъхновяват те с една усмивка. И специфичното на една усмивка може да те накара да умреш."
» Добави цитат