вход, регистрирай се

Театърът през вековете


от Олга Кръстева

Въведени са общо 11 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (1): NeDa

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (9)

   покажи всички
Ковънт Гардън
На мястото, на което го построили, някога имало манастир с обширна градина. После манастирът обеднял и започнал да продава земите си. Там, където била манастирската градина, се появило игрище за тенис. Англичаните отдавна познавали тази игра. А след това преустроили игрището. То минало през няколко ръце, превърнало се в театър и взело името "Манастирска градина" или Ковънт Гардън.
При трагедията задължително трябва да се спазват трите единства - на време, на място и на действие. В никакъв случай не може първо действие да се развива в Африка, а второ в Европа - след десет години. Друго правило: актьорите са задължени да се обичат, страдат и умират в пет действия. Самото действие не става на сцената, а зад нея. На сцената само се говори за действието и се проявяват неговите резултати.(Франция XVI - XVII век).
"Един човек ми дай сега, небе, ти вече всичко друго си ми дало."
Филип II в "Дон Карлос" на Шилер
"Целувките и прегръщанията в операта да не бъдат толкова близки до истината, до реалния живот. Изкуството си е изкуство и иска идеализация и илюзия".
в-к "Свобода", 1891
"Простотата е необходимо условие за прекрасното".
Лев Н.Толстой
Дълбоко уважаван, гражданинът на Париж Виктор Юго, автор на много романи и поеми и на единадесет драми, в есента на своя живот съжалява, че не е осъществил докрай мечтите си: да се реорганизират съдилищата и да се премахне смъртното наказание; да се дадат права на жените, да се въведе безплатно и задължително образование; да се образуват Европейски съединени щати.
"Дълбоко вярвам аз в правдивите слова - напредък, разум, чест, лоялност и права".
Драмите на Дидро били в проза, защото, както казва той, "никой в живота не говори в стихове".
употребявал е над 16000 думи... Живял, както казва един негов изследовател, 800 живота - приблизително толкова са образите в пиесите му. [за Шекспир]
» Добави цитат