вход, регистрирай се

Мъдростта на графството


от Ноубъл Смит

Въведени са общо 1 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (1): Мира

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (7)

   покажи всички
Старика често обича да казва на Сам :

" КЪДЕТО ИМА ЖИВОТ ИМА И НАДЕЖДА " .
Осведомете се за проблемите на околната среда в своя край. Дръжте под око своите областни управници, кметове, депутати и прочее висшестоящи служители.Изложете своето мнение за онова, което ви притеснява, пред местния вестник, накарайте своите прадставители да знаят, че вие, техният скъп избирател, се интересувате от това, какво става във вашия район.Използвайте социалните мрежи, за да уведомите приятелите си за случващото се по света, не се осланяйте само на подбраната информация от медиите.
Модерните домове са в остър контраст с хобитовите хралупи, ние ги превръщаме в склад за евтини вносни боклуци, които след кратко ползване изхвърляме, както и всички други отпадъци.За много от нас светът навън е това, което виждаме през прозореца наколите си, в поредното задръстване на път към херметично затворените ни офис - сгради.Разпростиращата се урбанизация е " оркификация ", тя превръща градовете вобширни и грозни корпоративни домове за продан.
Средата на август е. Представете си, че стоите пред малка, ръчно изработена дървена врата, през нея се вижда огрян от слънцето двор с ниска дървена ограда.Отваряте вратата и влизате под градинска беседка, покрита с вита лоза - ако се протегнете, ще я стигнете.
...
На влизане в градината ви облива слънчева светлина.На всяко квадратче от градината нещо зрее: лехички с картофи, овощни дървета с клони, натежали от ябълки и круши, които се изпълнват със сок на слънцето, лилаво-червено цвекло се подава от почвата, а високите слънчогледи са обърнали лицата си към слънцето.
...
Навсякъде се чува веселото жужене на пчелите.
Дърветата са от голямо значение за Толкин.Като дете обожавал да води дълги разговори с любимите си дървета.В по-късен етап от живота си, в момент на ярост, той пише, че би приветствал Рагнарьок / митичната апокалиптична битка между нордическите божества/, стига да може да премахне цялата грозота на индустриализацията и да си върне скъпите унищожени дървета.
Изглежда в нашия свят корпорациите и политиците са далеч по-склонни да жертват последната дива местност на света, за да си осигурят евтино гориво и ресурси за ненаситните фабрики.Компаниите за петрил и въглища са покварени също кат омагьосника Саруман, който изсича гората Ветроклин, за да задвижи извратените си машини, които е създал зад черните стени на Исенгард.

Когато Леголас за пръв път влиза в гората Ветроклин, неговата елфическа емпатия надминава всякакви скАли.Дъхът му спира, до такава степен усеща живити присъствие на дърветата.Той осъзнава поразителната сила на вековната памет.Гората мисли.

/Емпатията или съчувствието е способността на човек да съпреживява/
Толкин създава Графството като прототип на Англия преди Норманското нашествие от 1066г., когато местното англо - саксонско население е живяло под формата на демократична монархия.Както в Средната земя, хората там живеели в региони, наречени " графства ", имали
" сборове " и " кметове " . Повечето от тях били фермери.До ХІ век Англия просперирала, две поколения живеели в мир, докато Уилям Завоевателя не доплувал през Ламанша, убил в битка англо - саксонския крал, подчинил армията му и наложил френските закони и език на победените местни жители.
» Добави цитат

От: Мира, на 11.03.2015 в 10:18
Със сигурност е препоръчително да сте фенове на Толкин или поне на "Властелинът...." , за да приемете и най-вече да разберете и попиете съдържанието на книгата.Не мисля, както видях някъде из Интернет, че това е поредното творение, чрез което да се трупат пари на чужд гръб.
Приятна, забавна и много ителигентна книжка.Не и детска книжка :), както "професионално" ме упъти едно девойче, работещо в голяма верига книжарници.Приемете я като приложна психология, като " отговор на литературен въпрос" или "какво е искал да каже авторът " :), т.е. Толкин, с героите, техните постъпки, сюжетът...Аз лично не съжалявам, че я прочетох.Не на последно място е и фактът, че е написана с много чувство за хумор и четенето става приятно и леко.Ще намерите и интересни исторически факти, взели отношение към написването на култовия роман.Съдържа и интересни факти от живота на самият Толкин.Като цяло, ще обогатите общата си култура, ще се посмеете, ще намерите и някои мъдрости -за едни очевадни, за други непознати.
/ че дори и рецепта за хобитска супа или пък градина /

Не мисля,че е загубено време да се прочете тази книжка /става на един дъх/ и се радвам, че попаднах на нея:).
Приятно четене!
От: Мира, на 11.03.2015 в 11:30
Умишлено не съм добавила цитати /макар че си заслужават/, които са тясно и подробно свързани със сюжета на книгите.В тях има доста подробности, имена и случки, които са познати /запомнени/ единствено от най-ревностните фенове на Толкин.
» Добави коментар