вход, регистрирай се

Журнал

Book-log.net вече работи!

на 18.06.2009 в 14:48 от Блум

Това е онлайн читателски дневник, с възможност за добавяне на автори и книги и асоциирането им в списъци на прочетени от потребителя книги, такива които в момента чете и такива които смята да прочете. Всеки потребител може да добавя в списъците си всички заглавия, независимо дали са въведени от него или от някой друг.

Към всеки добавен автор може да има текст (биография примерно), който може да се допълва от всеки и съответно има контрол на версиите. Гледането на разлики от предишни версии на текста все още не работи съвсем добре, но се работи по въпроса. Администраторите могат да връщат текстовете до дадена версия и да блокират въвеждането на повече версии и съответно при желание на някой потребител да допълни нещо, могат да отблокират съответния текст.

Сайта разпознава пет вида потребители (оцветени в различен цвят):

  1. Нерегистрирани - Такива които могат да гледат профили на автори(без версиите), потребители, книги и коментари, но не притежават профил и списъци в които да добавят заглавия
  2. Регистрирани - Имат профил и списъци в които да добавят заглавия, също така могат да добавят коментари и да оставят съобщения на други потребители
  3. Модератори - Могат да връщат текст на автор до дадена версия, да редактират заглавия, както и да изтриват коментари
  4. Администратори - Могат да трият неща(включително и потребители), да виждат информация за активността на потребителите, и да изпращат покани
  5. root - Това съм аз. Мога да правя всичко, включително и да направя целия сайт искрящо розов със зелени букви.

Как се действа с това нещо? Ще се опитам да обясня в няколко просто стъпки.

  1. Искаш покана, изпраща ти се такава, вътре има един код, взимаш го и се регистрираш. Отговора на въпроса "За къв чеп е тая покана, не мога ли направо да се регистрирам?" го има в ЧЗВ-то.
  2. Влизаш в системата, разглеждаш заглавията, ако има такива които си чел, ги маркираш с "Тази съм я чел" и те се добавят в списъка ти с четени книги. Съответно и за тези които четеш в момента и смяташ да прочетеш.
  3. Ако има книга, която искаш да я има в списъците ти, но я няма въведена, отиваш на "Добави книга" и я въвеждаш, като не забравяш че за да въведеш книга, името на автора и трябва да е въведено в списъка с автори. След това действаш като в т.2.
  4. Разглеждаш профили на хора, какво четат, оставяш им съобщения и т.н.

Отговорите на някои евентуални въпроси можете да намерите в секцията ЧЗВ, ако се появят още, ще ги добавям.

Цялото това нещо е направено с експериментална цел. Много бих се радвал ако се развие и се превърне в нещо действащо, функционално и хубаво. И още повече ще се радвам ако вие всички ми помогнете за това.

Иван