вход, регистрирай се

Цитати на lena_j

Общо 34 цитата от 12 заглавия.

Страници:  1 2 > 

Когато се записах да уча медицина, баща ми заяви: "Има два вида болести: едните отшумяват от самосебе си, а срещу другите няма какво да сториш".
из ОТ УТРОБАТА ДО АЛЦХАЙМЕР от Дик Сваб
от lena_j, 22.06.19 в 10:06, Рейтинг: 0
...Рют Фейнхофен обясни, че щастието не зависи от това дали имаме цел в живота, или не. Думите му не ме изненадаха, понеже самият живот е възникнал и еволюирал случайно, без цел и смисъл. Важно е обаче да се наслаждаваме, защото насладата е тясно свързана с храненето и възпроизводството и следователно е от огромно значение за оцеляването ни. На места този хедонизъм е толкова силно проявен, че води до пренаселеност и затлъстяване. ...А щастието е заразно. Когато някой се чувства щастлив, шансът приятелите, партньорите и роднините му да споделят неговото щастие е голям.
из ОТ УТРОБАТА ДО АЛЦХАЙМЕР от Дик Сваб
от lena_j, 22.06.19 в 10:02, Рейтинг: 0
Случваше се някои от тях да ми казват: „Вече не търся любовта. Искам самият да съм любов". Еволюцията от „жените са кучки" до „Преди се питах дали съм обичан. Сега се питам дали някога съм обичал" винаги ме
изпълваше с възторг. Струваше ми се невероятно, че мъже изричаха подобни думи пред мен. Когато фокусът на вниманието им се изместваше от онова, което желаеха да получат, към това, което бяха способни да дадат, аз се чувствах удовлетворена.
Не е правилно властта да е у един човек, било той жена или
мъж - отвърна Мохамед. - Има една арабска поговорка, която
гласи: „Наречи някого свой господар и той ще те продаде на
пазара за роби".
Жените са кучки - отсече Уил, новият член на групата. За него
това беше неоспорим факт, самата реалност, а не израз на
определен афект. Обходих с поглед останалите мъже, очаквайки
реакция към провокативното изказване. Никой не каза и дума.
Питах се дали всичките те не поддържаха в една или друга степен
същото убеждение. Честно казано, мълчанието им ме тревожеше.
Това убеждение не можеше да се подмине с лека ръка, тъй като
беше причина за ред проблеми в интимните взаимоотношения.
Очите ти бяха с цвета на водата. Да, ти беше водата! Погледа ти беше като небето. Сега ти си небето, ти си вятъра! Кожата ти беше целуната от слънцето, като земята на Кения, която обичаше. И сега си в нейната червената пръст завинаги, Паоло, за да се превърнеш във всичко!
из Мечтах за Африка от Куки Галман
от lena_j, 12.01.19 в 20:22, Рейтинг: 0
Наведох се през предните седалки, дръпнах нагоре ризата му и отлепих парчето марля. Върху бледата му кожа се открояваше черно-бял правоъгълник, толкова малък, че трябваше да погледна два пъти, за да видя какво пише: "Най-добър до: 19 март 2007 г."
из Аз преди теб от Джоджо Мойс
от lena_j, 28.11.18 в 17:03, Рейтинг: 0
"Бесните педали обаче дълбоко се лъжеха."
из ОТ УТРОБАТА ДО АЛЦХАЙМЕР от Дик Сваб
от lena_j, 10.11.18 в 10:48, Рейтинг: 0
"Хомосексуалността е начинът на Бог да се погрижи великите таланти да не бъдат обременявани с отглеждането на дете." Композиторът и диригент Сам Остин
из ОТ УТРОБАТА ДО АЛЦХАЙМЕР от Дик Сваб
от lena_j, 10.11.18 в 9:47, Рейтинг: 0
Между другото, в продължение на години по време на лекциите си задавах на 250-те студенти по медициня въпроса: "Кой от вас има доминантна майка?". Досега не ми се е случвало студент да вдигне ръка
из ОТ УТРОБАТА ДО АЛЦХАЙМЕР от Дик Сваб
от lena_j, 10.11.18 в 9:11, Рейтинг: 0
Когато малкото в яйцето спре да получава храна и няма какво да го поддържа живо, то започва да буйства в търсене на хранителни вещества и с движенията си пропуква обвивката. По същия начин започва да буйства и детето, когато порасне и майката престане да му набавя достатъчно храна. То пука околоплодния мехур, който го дели от външния свят.
~ Хипократ 460-370 г.пр.Хр. ~
из ОТ УТРОБАТА ДО АЛЦХАЙМЕР от Дик Сваб
от lena_j, 20.10.18 в 10:51, Рейтинг: 0
Обичай ме, когато най-малко заслужавам любовта ти, защото тогава най-много се нуждая от нея.
из Да продължа без теб от Хорхе Букай
от lena_j, 21.06.15 в 9:54, Рейтинг: 0
Искаме да покажем, че както любовта, която получаваме, така и любовта, която можем да дадем, е относителна; всички обичаме според възможностите си, защото всички сме наранени.
из Да продължа без теб от Хорхе Букай
от lena_j, 21.06.15 в 9:54, Рейтинг: 0
— Днес станахте свидетели на един отколешен спор, който води началото си още от времето на пророка Мохамед, мир на праха му — отбеляза дервишът. — Той обаче се отнася не само за историята на исляма. Ще го откриете в сърцевината на всяка от Авраамовите религии. Това е сблъсъкът между книжника и мистика, между разума и сърцето. Сами избирайте!
из Любов от Елиф Шафак
от lena_j, 01.04.14 в 23:51, Рейтинг: 0
— Правило номер четирийсет — каза бавно Ела. — „Живот без любов не е живот. Не се питай към каква любов да се стремиш, духовна или материална, божествена или земна, източна или западна. Започнеш ли да делиш нещата, възниква ново и ново делене. Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е. Любовта е жива вода. А влюбеният е душа от огън! Светът се върти по друг начин, когато огънят обикне водата.“
из Любов от Елиф Шафак
от lena_j, 01.04.14 в 23:47, Рейтинг: 1
В свят, където е пълно с грешки в превода, e безполезно да си непреклонен по който и да е въпрос, понеже не е изключено и най-непоклатимите ни убеждения да са плод на най-обикновено недоразумение. Като цяло човек не бива да проявява твърдост за нищо, защото „животът е такъв, че постоянно мени цветовете си“.
из Любов от Елиф Шафак
от lena_j, 29.03.14 в 23:18, Рейтинг: 0
И така, смяташ ме за религиозен. Но аз не съм религиозен.
Аз съм духовен, което е различно. Религиозността и духовността не са едно и също и аз съм на мнение, че пропастта между двете никога не е била по-дълбока, отколкото днес. Погледна ли света, виждам безпътицата, в която той се е озовал и която се задълбочава. От една страна, вярваме в свободата и във властта на отделната личност без оглед на Бог, държава и общество. В много отношения хората стават по-егоцентрични, а светът — по-материалистичен. От друга страна, човечеството като цяло става по-духовно. След като толкова дълго сме се осланяли на разума, явно сме достигнали точка, когато признаваме, че умът е ограничен.
из Любов от Елиф Шафак
от lena_j, 22.03.14 в 20:52, Рейтинг: 0
...петия елемент — пустотата. Необяснимата и неуправляема божествена стихия, която ние, хората, не можем да разберем, но въпреки това не бива да забравяме. Не вярвам в «бездействието», ако това означава изобщо да не правиш нищо и да не проявяваш силен интерес към живота. Смятам обаче, че трябва да зачитаме петата стихия.
Приех истината, че има неща, които са извън моята власт. Че виждам само някои части, наподобяващи носещи се из пространството фрагменти от филм, а не цялостната картина.
из Любов от Елиф Шафак
от lena_j, 22.03.14 в 20:48, Рейтинг: 0
Когато човек, обичащ Бога, влезе в пивница, тя се превръща в негова молитвена стая, но когато един пияница влезе в същата стая, тя се превръща в негова пивница. Каквото и да правим, важни са не привидностите, а онова, което носим в сърцата си.
из Любов от Елиф Шафак
от lena_j, 15.03.14 в 12:41, Рейтинг: 0
Обикновено такива срещи стават, когато сме на ръба, когато искаме да умрем и да се възродим духовно. Срещите ни очакват — в повечето случаи обаче ние ги избягваме. Но ако сме много отчаяни, ако нямаме нищо повече за губене или пък сме въодушевени от живота, тогава неизвестното се проявява и нашият свят поема по друг път.
из Единайсет минути от Паулу Коелю
от lena_j, 31.01.14 в 19:36, Рейтинг: 0
Страници:  1 2 >