вход, регистрирай се

Кланица 5


от Кърт Вонегът

Въведени са общо 24 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (46): Блум, Ирина, iko, Марина, Весела, амги, инопланетянин, Аз Барух, vixito, Dea, Дина, elichkata, Kateto, eva, tanchushka, Иван Стоянов, gal.eon, nadness, phey, thracian, sybil, Гълъбица, Ralyyy, Sladost, Илияна, Elektra_, Fany, Coraline, Equimanthorn, mim, piramida, яна, bvm, pavelpenkov, ДоТи, стефан, morwen, dgroicheva, nunq, yoana, soul, vladokar, runic, Серафина Пеккала, VENIAND, ni4are
В момента четат тази книга (1): pankoto
Смятат да я прочетат (2): moby, sweetjacki

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:Цитати от книгата: (6)

   покажи всички
— Ще се преструвате, че сте били мъже, а не деца, и вашите роли във филмите ще се изпълняват от Франк Синатра или Джон Уейн или някои други очарователни войнолюбиви дърти мръсници. И войната ще изглежда просто чудесна и затова ще имаме още много войни. И в тях ще се бият деца като децата на горния етаж.
Тогава разбрах. Войната бе причината за нейния гняв. Тя не искаше нейните деца или нечии други деца да загиват във войни. И тя смяташе, че отчасти книгите и филмите са причина за войните.
Аз вдигнах десницата си и й обещах:
— Мери — казах, — не смятам, че някога ще успея да свърша книгата си. Сигурно съм изписал досега пет хиляди страници, които съм изхвърлил. Давам ти честна дума обаче, че ако някога свърша книгата, в нея няма да има роли за Франк Синатра и Джон Уейн. И знаеш ли какво — добавих, — ще нарека книгата „Кръстоносният поход на децата“.
От този момент с нея станахме приятели.
О’Хеър имаше малко тефтерче, на края на което бяха дадени сведения за пощенските тарифи, разстоянията по въздуха, височините на прочути планини и други важни факти за света. Той търсеше сведения за населението на Дрезден, които не се намираха в тефтерчето, когато се натъкна на нещо, което ми даде да прочета: Средно всеки ден на Земята се раждат 324 000 бебета. Същият този ден средно 10 000 други умират от глад или недояждане. Така е то. В допълнение 123 000 души умират по други причини. Така е то. Това означава общо увеличение на населението на Земята със 191 000 души на ден. Според предвижданията на статистическото бюро за прираста на населението, общият брой на хората ще се удвои преди 2000-а година и ще стане 7 000 000 000.

— Предполагам, че ще им липсва достойнство — казах аз.
— И аз така предполагам — каза О’Хеър.

...Така е то.
Посетителят от космоса проучил сериозно християнството, за да разбере, ако това е възможно, защо за християните е толкова лесно да бъдат жестоки. Той дошъл до заключението, че поне отчасти, това се дължи на небрежното изложение в Новия завет. Той предполагал, че намерението на евангелието е било да научи хората да бъдат между другото милосърдни, даже към най-низшите от низшите.
Но евангелието всъщност проповядвало следното:
Преди да убиеш някого, трябва да бъдеш абсолютно сигурен, че той няма връзки с големци.
Така е то.
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя, със смелостта да променя нещата, които мога, и с мъдростта винаги да мога да разбера разликата между двете.
Дърби разказа за неописуемото изкуствено време, което земните понякога създават за други земни, когато не искат тези други земни да населяват повече Земята. Гранати избухвали по върховете на дърветата с ужасен трясък, каза той, и валял дъжд от ножове, игли и ножчета за бръснене. Малки топчета от олово и медни обвивки кръстосвали гората под гранатите, профучавайки по-бързо от звука.
Много хора били ранени или убити.
Така е то.
След това обстрелването спряло и един скрит германец, с високоговорител казал на американците да сложат оръжие и да излязат от гората, с ръце върху главите си, иначе пак щели да почнат да ги обстрелват. Нямало да спрат, докато не изтребят всички.
И така американците сложили оръжие и излезли от гората с ръце върху главите си, защото им се искало да продължат да живеят, ако това е възможно.
Килгор Траут стана любимият съвременен писател на Били, а научната фантастика — единственият вид книги, които той можеше да чете.
Роузуотър бе два пъти по-умен от Били, но и той, и Били имаха сходни страдания, с които се справяха по един и същ начин. И двамата бяха дошли до заключението, че животът е безсмислен — отчасти поради онова, което бяха видели през войната. Роузуотър например беше застрелял един четиринадесетгодишен пожарникар, когото беше взел за немски войник.
Така е то.
А Били бе видял най-голямото клане в историята на Европа, каквото бе бомбардировката над Дрезден.
Така е то.
И двамата се опитваха да намерят отново себе си и своя свят. Научната фантастика им помагаше много в това.
» Добави цитат