вход, регистрирай се

Трима другари


от Ерих Мария Ремарк

Въведени са общо 20 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (29): Блум, Марина, dilyana, rayo, Жиролина, Рая, martoka, grozeva, Frosty, epolitova, Mags, Equimanthorn, bvm, zuzi, @Siss, Сияна, moby, jordan251, dorinado, стефан, Anoyafairy, tedka, Анагностис, straho, jupas77, vladokar, V. Bekam, Scarabei, Ханка
Смятат да я прочетат (1): mar4eliana

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:Цитати от книгата: (13)

   покажи всички
Човек не може да живее за любовта, за друг човек обаче - може.
Парите правят много жени влюбени. Любовта, тъкмо обратното, прави много мъже алчни за пари. Следователно парите насърчават идеалите, а любовта материализма.
Истинският идеалист се стреми към парите. Парите са свобода, изсечена на монети. А свободата е живот.
Зададе ли се добро, не му обръщай гръб, пък ако ще и да не го разбираш.
Скромността и верността към дълга биват възнаграждавани само в романите. В живота такива хора биват използвани, а после изтласкани настрани.
Но ти не бива да ме чакаш. Никога. Страшно е да чакаш нещо. /[...] Страшно е само да нямаш нищо, което би могъл да очакваш.
- Но какво си ти тогава?
- Нещо половинчато, нещо незавършено. Някаква отломка…
- Това е най-доброто… Разпалва въображението. Такива жени се обичат вечно. Завършените жени омръзват лесно.
Само не оставяй нищо да се приближи да тебе — казваше Кьостер. Щом да пуснеш нещо да се приближи, ще поискаш и да го задържиш. А човек нищо не може да задържи…
Останах в бара. Освен Фред вече нямаше никой. Разглеждах старите цветни географски карти, корабите с пожълтели платна и мислех за Пат. С удоволствие бих й телефонирал, но се насилвах да не го сторя. Не исках и да мисля толкова много за нея. Исках да я приема като неочакван, носещ щастие дар, който се бе появил и пак щеше да изчезне — нищо друго. Не исках да давам простор на мисълта, че би могло да бъде нещо повече. Съзнавах, че във всяка любов има желание за вечност и че в това се крие вечната любовна мъка. А не съществуваше нищо трайно. Нищо.
» Добави цитат