вход, регистрирай се

Баудолино


от Умберто Еко

Въведени са общо 10 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (8): Вилка, gal.eon, phey, Coraline, piramida, violetac, LaBelleNoire, snujolin

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:Цитати от книгата: (3)

  
"Дълго размишлявах, по-късно, и стигнах до извода, че при съвършената любов няма място за ревност. Ревността е подозрение, страх и клевети между обичащия и обичаната, а свети Йоан е казал, че съвършената любов изключва всяка боязън."
"Соломон, който като всички юдеи се занимавал и с медицинско изкуство, купил противоотровата. И понеже принаделжал към хората, които познавали много добре ромеите, успял да плати за нея една пара вместо исканите десет, но се ядосвал, че е платил поне двойно повече от действителната й цена."
"Трябва да знаете, че в нашите пазари отначало вие не желаете да купите нищо, защото ви искат много, и ако платите веднага, не че ще ви вземат за балами, защото вече знаят, че сте такива, но ще се почувстват зле те самите, защото радостта на търговеца е в пазарлъка. Затова вие прелдагате две пари, когато ви искат десет, те слизат на седем, вие давате три и те ще слязат на пет, вие настоявате на три, докато накрая те отстъпят, като се вайкат и кълнат, че цялата им рода ще умре от глад. В този момент вие купувате, но трябва да знаете, че стоката е струвала една пара.
- Тогава защо трябва да купуваме? - запитал Поета.
- Защото и те имат право да живеят, а три пари за нещо, което струва една, е честна сделка."
» Добави цитат