вход, регистрирай се

Чужденецът


от Албер Камю


Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:Цитати от книгата: (5)

   покажи всички
Опитвах се в същото време да не загубвам нишката на моята инвентаризация, да не пропускам нищо. Така че след няколко седмици можех да прекарвам по цели часове само като изброявам онова, което се намираше в стаята ми. По такъв начин колкото повече мислех, толкова повече незабелязани и забравени неща изскачаха в паметта ми. Тогава разбрах, че човек, който е живял макар и само един-единствен ден, би могъл да прекара без мъка и сто години затвор. Би имал достатъчно спомени, за да не се отегчава.
Малко по-късно дойде Мари. Обърнах се, за да я гледам как идва. Лъщеше цяла от солената вода и беше отметнала косите си. Легна и се прилепи до мен и двете топлини - на нейното тяло и на слънцето - ме приспаха.
"Дори и на подсъдимата скамейка е интересно да слушаш как говорят за теб"
Вечерта Мари дойде да ме търси и ме попита дали искам да се оженя за нея. Рекох й, че ми е все едно и че бихме могли да сторим това, ако го желае. Тогава поиска да знае дали я обичам. Повторих й, както и преди, че това не значи нищо, но че без съмнение не я обичам. „Защо тогава ще се ожениш за мен?“ — каза тя. Обясних й, че това няма никакво значение, но че можем да се оженим, ако желае. Впрочем въпросите задаваше тя, а пък аз се задоволявах да казвам „да“. Тогава тя изтъкна, че женитбата е сериозно нещо. Отвърнах: „Не.“ Замълча за миг и ме погледна. После заговори. Искаше просто да знае дали бих приел същото предложение от друга жена, с която бих бил свързан по същия начин. Потвърдих: „Естествено.“ Тогава тя се зачуди дали ме обича, но аз нищо не можех да зная по тази точка. След като помълча пак, промълви, че съм странен, че без съмнение сега ме обича заради това, но че навярно един ден поради същите причини ще се отврати от мен. Тъй като не се обаждах, защото нямаше какво да добавя, тя се усмихна, хвана ме за ръка и заяви, че иска да се омъжи за мен. Отговорих й, че щом поиска, ще го направим.
» Добави цитат

От: kk6ps, на 13.08.2009 в 4:32
Животът е абсурден, адбсурдът е живота, всичко е безмислено, о, йе! Камю сред любимите ми. Бих добавила и "Митът за Сизиф" - малко по-тежичка, но така или иначе след Камю просто не си същият.
От: gal, на 25.08.2009 в 15:20
Леко-скучна, но какъв смисъл крие. Задължителна книга.
» Добави коментар