вход, регистрирай се

Как да се справим с хора, които ни вбесяват


от д-р Пол Хоук

Въведени са общо 1 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (1): tzvetie

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (3)

  
Трите принципа на човешките взаимоотношения:
- Вие получавате поведението, което толерирате.
- Другите няма да се променят, освен ако не се промените вие.
- Контролирайте вашата прекалена търпимост.
Трите правила на отстояването- За да приложим това поведение във взаимоотношенията ни с хора около нас, трябва да следваме три правила.
Първо, ако някой направи нещо добро за вас, отговорете му и вие с добро. Така се отблагодаряваме за желано поведение и навярно то ще бъде повторено. Позитивното затвърждаване е научно доказан метод за обучаване на деца и животни. Няма причина това да не е така и за възрастните.
Второ, ако хората се отнасят с лошо към вас и не го осъзнават, намерете подходящия момент да го обсъдите с тях. Не се ядосвайте. Обърнете и другата буза. Извървете още една миля и простете седемдесет пъти по седем, както казва Библията.
Трето, ако са постъпили с вас зле отново..., разговорът не е помогнал, направете нещо също толкова дразнещо в отговор. Но трябва да бъде без гняв, вина, съжаление, страх от отхвърляне, страх от физическа травма или страх от финансова загуба. Докато не съумеете да контролирате горните шест емоции, вие няма да можете да отстоявате вашата позиция.
В края на краищата отношенията, които търсим у другите са съдействие, уважение и любов. Те варират в различна степен, според това колко всеотдайни могат да бъдат тези, с които ни предстои да изясним взаимоотношенията си. Най-малкото изискване, което имаме към другите, е обикновеното съдействие. Ако ръцете ни са заети с покупки, ние се надяваме някой да бъде така добър да ни отвори вратата на излизане от магазина. Ние очакваме вежливо отношение и едва ли с това се налагаме над другите. Уважението изисква почтеност. Когато споделим с някого тайната си, ние се надяваме той да бъде достатъчно почтен, за да я запази.
» Добави цитат