вход, регистрирай се

Цитати на lena_j

Общо 40 цитата от 14 заглавия.

Страници:  1 2 > 

Както при всички друи източници на поток, зависещи от телесни умения като спорта, секса и зрителните естетически преживявания, култивирането на вкуса води до наслада единствено ако човек упражнява контрол върху активността си. Ако се стреми да стане гурме или познавач на вината, защото му се струва престижно, тоест, ако се опитва да овладее наложено отвън предизвикателство, твърде вероятно е да изпита единствено огорчение. Иначе чувствителното небце предлага много възможности за поток, ако човек подхожда към храненето и готвенето в духа на приключенството и любознанието, изследвайки потенциалите на храната заради самото преживяване, вместо с намерението да изпъкне сьс специални знания и умения. Другата опасност при впускането в кулинарните наслади - и тук отново се открояват сходствата със секса - е възможността за пристрастяване.
Неслучайно чревоугодничеството и похотта са сред седемте смъртни гряха. Отците на Църквата отлично са разбирали, че увлечението по плътските удоволствия лесно би могло да отклони психичната енергия от другите цели. Пуританското недоверие към насладата се опира на основателния страх, че бъде ли им позволено да вкусят от онова, което са rенетично програмирани да желаят, хората ще поискат още и ще започнат да отделят време за задоволяване на копнежа си за сметка на необходимата ежедневна работа. Но потискането не е пътят към добродетелта. Когато хората cе въздържат от страх, животът им неизбежно обеднява. Tе стават ригидни и отбранителни, а Азът им престава да израства. Единствено посредством свободно избрана дисциплина от живеенето може да се извлича наслада и в същото време да се държи в границите на разумното. Ако човек сенаучи да контролира инстинктивните си желания не защото е длъжен, а защото така желае, той може да изпитва наслада, без да се пристрастява. Фанатичният поклонник на храната отегчава себе си и другите колкото и аскетът, отказващ да угажда на небцето си. Между тези две крайности съществуват многобройни възможности за подобряване живота, на качеството на живота.
...носещите наслада преживявания позволяват на хората да упражняват контрол върху своите действия.
В определени исторически моменти във всички култури се е приемало, че човек не е пълноценен, ако не се е научил да владее мислите и чувствата си. В Китай по времето на Конфуций, в древна Спарта, в Рим през епохата на републиката, в ранните поселища на пилигримите в Нова Англия и сред висшите класи във Великобритания през Викторианската епоха хората са били натоварени с отговорността да държат изкъсо юздите на емоциите си. Всеки, който се отдавал на cамосьжаление или позволявал на инстинктите, вместо на разсъдъка, да диктува деиствията му, губел правото да бъде член на общността. В други исторически периоди, като днешния, способността за самоконтрол не е на особена почит. Хората, които се опитват да я развият, биват смятани за малко "странни", "сковани" или не съвсем "с ума си". Но независимо какво повелява модата, като че ли онези, които си правят труда да придобият власт над случващото се в съзнанието им, наистина живеят по-щастлив живот.
Хроничните или трайни емоции влияят върху развитието на мозъка както по време на бременността, така и след раждането. Ако майката живее в постоянен страх, зародишът ще развие по-голям от нормалното рептилоиден мозък с по-силен инстинкт за оцеляване. Реакцията „бой или бягство" също ще се задейства по-лесно и това ще се отрази на обема и интензивността на вниманието, защото детето непрекъснато ще се оглежда наоколо и ще търси евентуалната опасност. Следователно ще бъде нарушена концентрацията, а това ще засегне и развитието на интелекта. Вероятността детето да се превърне в агресивен юноша е много по-голяма.
От друта страна, ако детето расте в изпълнена с любов и подкрепа семейна среда, вероятността развитието на предния дял на мозъка и на неокортекса да доведат до възникване на по-високо интелектуално ниво в детето е по-голяма.
По време на бременност мозъкът преминава през редица фази на своето развитие. През първото тримесечие се формира рептилоидният мозък, който е свързан с усвоеното (научено) поведение. През второто тримесечие се изгражда лимбичният мозък, който е свързан с емоциите. През третото тримесечие се оформя мозъчната кора (неокортексът), която е свързана с езика и мисленето. През първата година след раждането се изгражда предният дял на мозъка, а той отговаря за „културния" ум на детето. Той се формира благодарение на социалната среда и жизнения опит на детето.
Когато се записах да уча медицина, баща ми заяви: "Има два вида болести: едните отшумяват от самосебе си, а срещу другите няма какво да сториш".
из ОТ УТРОБАТА ДО АЛЦХАЙМЕР от Дик Сваб
от lena_j, 22.06.19 в 10:06, Рейтинг: 0
...Рют Фейнхофен обясни, че щастието не зависи от това дали имаме цел в живота, или не. Думите му не ме изненадаха, понеже самият живот е възникнал и еволюирал случайно, без цел и смисъл. Важно е обаче да се наслаждаваме, защото насладата е тясно свързана с храненето и възпроизводството и следователно е от огромно значение за оцеляването ни. На места този хедонизъм е толкова силно проявен, че води до пренаселеност и затлъстяване. ...А щастието е заразно. Когато някой се чувства щастлив, шансът приятелите, партньорите и роднините му да споделят неговото щастие е голям.
из ОТ УТРОБАТА ДО АЛЦХАЙМЕР от Дик Сваб
от lena_j, 22.06.19 в 10:02, Рейтинг: 0
Случваше се някои от тях да ми казват: „Вече не търся любовта. Искам самият да съм любов". Еволюцията от „жените са кучки" до „Преди се питах дали съм обичан. Сега се питам дали някога съм обичал" винаги ме
изпълваше с възторг. Струваше ми се невероятно, че мъже изричаха подобни думи пред мен. Когато фокусът на вниманието им се изместваше от онова, което желаеха да получат, към това, което бяха способни да дадат, аз се чувствах удовлетворена.
Не е правилно властта да е у един човек, било той жена или
мъж - отвърна Мохамед. - Има една арабска поговорка, която
гласи: „Наречи някого свой господар и той ще те продаде на
пазара за роби".
Жените са кучки - отсече Уил, новият член на групата. За него
това беше неоспорим факт, самата реалност, а не израз на
определен афект. Обходих с поглед останалите мъже, очаквайки
реакция към провокативното изказване. Никой не каза и дума.
Питах се дали всичките те не поддържаха в една или друга степен
същото убеждение. Честно казано, мълчанието им ме тревожеше.
Това убеждение не можеше да се подмине с лека ръка, тъй като
беше причина за ред проблеми в интимните взаимоотношения.
Очите ти бяха с цвета на водата. Да, ти беше водата! Погледа ти беше като небето. Сега ти си небето, ти си вятъра! Кожата ти беше целуната от слънцето, като земята на Кения, която обичаше. И сега си в нейната червената пръст завинаги, Паоло, за да се превърнеш във всичко!
из Мечтах за Африка от Куки Галман
от lena_j, 12.01.19 в 20:22, Рейтинг: 0
Наведох се през предните седалки, дръпнах нагоре ризата му и отлепих парчето марля. Върху бледата му кожа се открояваше черно-бял правоъгълник, толкова малък, че трябваше да погледна два пъти, за да видя какво пише: "Най-добър до: 19 март 2007 г."
из Аз преди теб от Джоджо Мойс
от lena_j, 28.11.18 в 17:03, Рейтинг: 0
"Бесните педали обаче дълбоко се лъжеха."
из ОТ УТРОБАТА ДО АЛЦХАЙМЕР от Дик Сваб
от lena_j, 10.11.18 в 10:48, Рейтинг: 0
"Хомосексуалността е начинът на Бог да се погрижи великите таланти да не бъдат обременявани с отглеждането на дете." Композиторът и диригент Сам Остин
из ОТ УТРОБАТА ДО АЛЦХАЙМЕР от Дик Сваб
от lena_j, 10.11.18 в 9:47, Рейтинг: 0
Между другото, в продължение на години по време на лекциите си задавах на 250-те студенти по медициня въпроса: "Кой от вас има доминантна майка?". Досега не ми се е случвало студент да вдигне ръка
из ОТ УТРОБАТА ДО АЛЦХАЙМЕР от Дик Сваб
от lena_j, 10.11.18 в 9:11, Рейтинг: 0
Когато малкото в яйцето спре да получава храна и няма какво да го поддържа живо, то започва да буйства в търсене на хранителни вещества и с движенията си пропуква обвивката. По същия начин започва да буйства и детето, когато порасне и майката престане да му набавя достатъчно храна. То пука околоплодния мехур, който го дели от външния свят.
~ Хипократ 460-370 г.пр.Хр. ~
из ОТ УТРОБАТА ДО АЛЦХАЙМЕР от Дик Сваб
от lena_j, 20.10.18 в 10:51, Рейтинг: 0
Обичай ме, когато най-малко заслужавам любовта ти, защото тогава най-много се нуждая от нея.
из Да продължа без теб от Хорхе Букай
от lena_j, 21.06.15 в 9:54, Рейтинг: 0
Искаме да покажем, че както любовта, която получаваме, така и любовта, която можем да дадем, е относителна; всички обичаме според възможностите си, защото всички сме наранени.
из Да продължа без теб от Хорхе Букай
от lena_j, 21.06.15 в 9:54, Рейтинг: 0
— Днес станахте свидетели на един отколешен спор, който води началото си още от времето на пророка Мохамед, мир на праха му — отбеляза дервишът. — Той обаче се отнася не само за историята на исляма. Ще го откриете в сърцевината на всяка от Авраамовите религии. Това е сблъсъкът между книжника и мистика, между разума и сърцето. Сами избирайте!
из Любов от Елиф Шафак
от lena_j, 01.04.14 в 23:51, Рейтинг: 0
Страници:  1 2 >