вход, регистрирай се

Алеко Константинов

Въведени са общо 4 книги от този автор;
прочетени общо на български от 84 потребители; в процес на четене от 1 потребители; в списъка на 1 потребители;

Това име (псевдоним) на автора е на български.
Автора и на други езици:


Роден в Свищов през 1863 г. в семейството на видния търговец  Иваница Хаджиконстантинов. След учението в родния град е в Априловската гимназия в Габрово. Следва и завършва право в Одеса. В България работи като съдия, прокурор и адвокат, но в редица случаи е изправен пред неблагополучия (включително уволнение), тъй като отказва да се подчини на несправедливи наредби. Не е приет за преподавател и във Висшето училище.

Развива обществена дейност в много направления - училищен настоятел, основател на организирания туризъм в България; членува във Върховния македонски комитет, в настоятелството на дружество "Славянска беседа", в Комисия за покровителство на местната индустрия, в дружество за насърчаване на изкуствата.

Член на Демократическата партия, остава завинаги привърженик на лидера й Петко Каравелов. През 1884 г. се кандидатира за народен представител, но пропада поради предизборни машинации. За кратък период изгубва родителите си и трите си сестри.

През 1889-1890 г. осъществява мечтата си да предприеме  дълго пътуване - посещава Франция, Англия и Чикагското изложение в САЩ. През 1894-та е публикуван пътеписът му "До Чикаго и назад". По същото време започва развитието му като фейлетонист.

Появилият се през 1895г. роман "Бай Ганьо" основателно е наречен "изповед на века"(П. Зарев).

Алеко Константинов е убит (при заговор срещу политическия деец Михаил Такев) на 11 май 1897 г. край Пещера.

Версия от 2010-02-22 13:41:26 (Актуална)