вход, регистрирай се

Алфред Бестър

Въведени са общо 2 книги от този автор;
прочетени общо на български от 1 потребители;
Книги на български: Тигър! Тигър!, Унищоженият

Това име (псевдоним) на автора е на български.
Автора и на други езици:


Алфред Бестър (на английскиAlfred Bester) е американски писател на научна фантастика. Той е първият носител на награда Хюго. Роден е в Ню ЙоркСАЩ и е учил в университета на щат Пенсилвания със специалност изящни изкуства. След това започва да изучава право, но заради победата си в конкурса на списание "Thrilling Wonder Stories", започва да се занимава изцяло с литература. Първата му публикация става разказът победител в този конкурс - "The Broken Axiom". През 1940-те години се занимава с писане на комиксите "The Green Lantern", "Batman" и др.

С научна фантастика се занимава от 1950 г. През 1950-те години пише множество научно-фантастични разкази, както и два романа. През 1970-те години продължава да пише в жанра научна фантастика като произведенията му от този период стават много популярни.

Умира Дойлстаун, щата Пенсилвания. Последният му роман - "Psycho Shop" е завършен от Роджър Зелазни. Носител е на наградите Хюго (1953), Прометеус (1988),Небюла (1987).

Творчеството на Алфред Бестър, свързано с телепатията вдъхновява сценариста на научно-фантастичния сериал Вавилон 5 Дж. Майкъл Стразински да създаде свой герой, наречен на името на писателя.Телепатът Алфред Бестър е част от организация, наречена Психо-Корпус и е един от основните злодеи на сериала.

 

Версия от 2015-12-27 18:53:58 (Актуална)