вход, регистрирай се

Елоиза Джеймс

Въведени са общо 5 книги от този автор;
прочетени общо на български от 1 потребители;

Това име (псевдоним) на автора е на български.
Автора и на други езици:


Мери Блай Ветори (на английски: Mary Bly Vettori) е американска писателка на бестселъри в жанра исторически и регентски любовен роман. Пише под псевдонима Елоиза Джеймс (на английски: Eloisa James).

 

Биография и творчество

Мери Блай Ветори е родена на 26 януари 1962 г. в Минесота, САЩ, в семейството на поета Робърт Блай и писателката Карол Блай. Има трима по-малки братя и сестри. Нейният кръстник, поетът Джеймс Райт, е написал специално за нея стихотворение включено в поетичния му сборник, удостоен с наградата „Пулицър“ през 1972 г. Семейството ѝ няма телевизор, но има колекция от над 5000 тома книги. От малка тя става запален читател, особено привлечена от романтичната литература.
Получава бакалавърска степен от Харвардския университет, магистърска степен по философия от Оксфордския университет, и докторска степен от Йейлския университет. След дипломирането си преподава английска литература в Университета „Фордам“ в Ню Йорк. Била е ръководител на програмата за следдипломно обучение на факултета и е ръководител на програмата по творческо писане. Чест гост е на телевизионните и радио мрежи, включително CNN и Националното радио.
Докато учи в Англия става почитател на творбите на Джорджет Хайер, а в началото на академичната си кариера се опитва безуспешно да публикува любовен роман. Въпреки това тя продължава едновременно с работата си да пише, особено преди да роди второто си дете, като по този начин се стреми да погаси студентските си кредити.
Първият ѝ любовен роман „Potent Pleasures“ от поредицата „Удоволствията“ е публикуван през 1999 г. Решава, че ще публикува под псевдоним, тъй като тогава академичната ѝ кариера е в развитие, а романтичната литература не се взема на сериозно от колегите ѝ. Романът и следващите от поредицата стават бестселъри и я правят известна.
Тя запазва в тайна авторството си, включително с промяна на външността си при публични изяви, до 2005 г., когато го обявява публично и пише статия в „Ню Йорк Таймс“, в която защитава романтичния жанр.
Произведенията на писателката често са в списъците на бестселърите. Те са преведени на 26 езика и са издадени в над 5 милиона екземпляра по света.
Многократно номинирана, през 2013 г. е удостоена с престижната награда „РИТА“ за новелата си „Seduced by a Pirate“, която е част от поредицата „И заживели щастливо“.
Мери Блай Ветори живее със семейството си предимно в Ню Джърси, а летата прекарват в Тоскана, където е роден съпругът ѝ.

Версия от 2016-11-17 17:51:24 (Актуална)