вход, регистрирай се

Братя Мормареви

Въведени са общо 6 книги от този автор;
прочетени общо на български от 15 потребители; в списъка на 2 потребители;

Това име (псевдоним) на автора е на български.
Автора и на други езици:


Мориц и Марко сливат имената си в едно, съставено от първите три букви на всеки – и става Мормареви. Братя вероятно вземат от Братя Грим.
Мориц Йомтов е роден в София (1921 г.) и е десет години по-голям от Марко Стойчев, роден във Варна, но винаги живял в София. Мориц завършва Американския колеж и следва химия, Марко завършва Английска филология. Животът ги събира през 1953 година в Българското национално радио – редакция „Предавания за чужбина”, където Мориц вече е стар вълк, а Марко едва начева първата си работа. От тогава до смъртта на Мориц в Израел през 1992 година те са неразделни и пишат почти всеки ден заедно.
Как пишат? Ами ето така: сядат всеки следобед в кухнята на жилището на Мориц на ул. „Шипка” (друго място свободно няма) и започват да играят американски белот. Докато редят картите си говорят. И така почти четиридесет години, през които написват почти четиридесет сценария и новели, множество фейлетони, скечове и няколко романа. Редуват се на машината за писане и е невъзможно да се определи кой какво е написал. И една важна особеност в творчеството – и двамата лудо обичат кашкавал, особено „Балкански” и решително стимулират производството му, тъй като са стигали и до цяла пита наведнъж.
Карали ли са се? Няма такъв случай – те се шегуваха и смееха във всяка една ситуация.

Версия от 2009-11-16 22:36:08 (Актуална)