вход, регистрирай се

Тери Пратчет - духът на фантазията


от Крейг Кебъл

Въведени са общо 1 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (1): unchita

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (8)

   покажи всички
"Както всеки истински магьосник знае, след като назовеш нещо, ти започваш да го побеждаваш."
"Когато хората обсъждат тайната на бестселъра, очевидният отговор е "Кажи го простичко, тъпако!". Пиши за онова, което знаеш, и не се напъвай - това е повелята. Когато отворите книга, от нея трябва да звучи гласът на автора - всички големи автори притежават способността да те завладеят със собствения си глас."
"Първата редакция обикновено е по-добра от петдесет и шестата, защото смисълът не се замъглява от прекалено изобилстващите метафори или сравнения."
"Тук се таи едно много интересно различие между научната фантастика и фентъзито: тема на научната фантастика е напредъкът на една раса; тема на фентъзито може да бъде напредъкът във въображението на едно дете, да се научиш да долавяш и да мислиш извън привичните рамки."
"Феновете рядко се появяват още в началото на писателската кариера и често книгата, която ги запознава с някой писател, им става любима. За Пратчет това могат да бъдат толкова различни книги."
"Уличната лампа е по-интересна от магията/.../в процеса, довел до изработката на крушката - превръщането на маймуната в човек, поставянето на волфрама в стъклена колба, - или във веригата от събития, която я е създала, "има повече необуздана магия, отколкото в схващането за магията"
"Пратчет говори за вездесъщието на Бога и възможността на човека действително да го открие. После обяснява, че ако наистина се намери "управител на Вселената", то това ще предизвика хаос на Земята, защото: "Той щял да престане да бъде успокоителна Вяра и щял да се превърне във факт." Пратчет отива и по-далече и обяснява, че човечеството "не може да живее, след като знае, че съществува подобно величие", и тук той изказва нещо много основателно. Жаждата на човечеството за знания и за власт би го унищожила, защото страстта и паниката, възникнали от откриването на Бог, биха предизвикали конфликт между всички варианти на религията, проповядвани по цялата планета."
"Преди да станеш писател, трябва да си читател, и при това да четеш всичко."
» Добави цитат