вход, регистрирай се

Кореспонденция 1916-1955


от Алберт Айнщайн. Макс Борн

Въведени са общо 1 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (1): NeDa

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (30)

   покажи всички
Двамата споделят любов към физиката и музиката. Често свирят заедно - Айнщайн на цигулка, а Борн на пиано.
През 2016 г. са доказани и гравитационните вълни, предсказани от Айнщайн сто години по-рано. Това носи Нобелова награда на Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Торн през 2017 г.
Паули пише:..."Математиката на примера за материална точка между две стени и принадлежащите им вълнови пакети обърнах така в моите лекции, че да да се включи формулата за трансформацията на тета-функцията. Но това е само един детайл."
Това е повече от детайл. То показва, че от дълго време всичко, което имах да кажа, бе познато на Паули. Но това не ме засрами. Защото още от времето, когато беше мой асистент в Гьотинген, аз знаех, че той е гений, сравним със самия Айнщайн...
Все пак на този свят няма никой, когото да уважавам по-дълбоко и на когото дължа повече от теб. Нашето моментно различие на мненията не променя нищо от това.
Засега бъди сърдечно поздравен като един от моите най-скъпи антиподи.
от твоя А. Айнщайн
Сега ме питате как се справям с обикновения живот. Просто имам повече радост от даването, отколкото от получаването във всяко отношение, не взимам насериозно нито себе си, нито суетенето на тълпите, не се срамувам от слабостите и пороците си и по природа приемам нещата весело и спокойно. Много хора са такива и аз въобще не мога да разбера защо правят от мен един вид идол.
Айнщайн
Ние се развихме като антиподи в нашите научни очаквания. Ти вярваш в бог, хвърляш зарове, а аз в пълната подвластност на закона в един свят на нещо обективно биващо, което търся да уловя по диво спекулативен път.
Айнщайн
Можем спокойно да предоставим на природата да ни превърне постепенно в прах, ако тя не предпочита някой по-бърз начин.
Айнщайн
Но най-потискащото беше винаги чувството, че нашата наука, която сама по себе си е толкова красиво нещо, и която можеше да бъде такъв благодетел на човешкото общество, бе принизена до нищо повече от средство за унищожение и смърт.
Борн
Всъщност утешителното е, че в Индия също доминира прекомерната човешка свинщина. Би било твърде зловещо, ако това е привилегия на гордата бяла раса. Вярвам в дълбокото равенство на всичко, което може заедно да има потомство.
той не е гений, но е умен и нечувано енергичен. (за проф. Р. Самуел)
Борн
Днес ти пиша директно, защото бих искал да знам дали може да се очаква някаква помощ от Америка за прогонените немски учени, по-специално физици.
1) Може ли Америка да приеме още хора, особено млади? Могат ли да бъдат подслонени преподавателите физици? Към кого трябва да се обърне човек?
2) Не е ли възможно за теб да събереш голяма сума пари чрез пускане в действие на твоята популярност, за да я пратиш на Ръдърфорд за Акад. съв. п.? Аз тогава бих вложил цялата си енергия и време в това тези пари да бъдат използвани разумно. (Ти би следвало да пишеш на Ръдърфорд, че трябва да ме питат. Често биват предпочитани не усърдните, а натрапчивите.)
3) Какви други възможности има? Не може ли да се започне пропаганда в Южна Америка? Как стои въпросът с Йерусалим?
Борн
защото виждам задачата си повече в това, да създам за децата си един живот, който си струва да се живее, отколкото да съществуват в остатъка от дните си в радости и удобства.
Борн
в Германия съм повишен в зъл звяр и са ми отнети всички пари. Утешавам се с това, че те и без друго скоро щяха да свършат.
Оксфорд, 30 май 1933
Айнщайн
Половин година по-късно вече знаехме какви са били всъщност: прикрити нацисти, които считаха грижата за отделния човек толкова излишна, колкото и функционирането на научните институти.
Мисълта, стремежът за знание да не се свързва с практическата професия за поддържане на живота, а изследванията да се правят като частно странично занимание беше изговаряна от Айнщайн отново и отново. Самият той написа една от най-големите си работи, докато си изкарваше хляба като служител на Швейцарското патентно бюро в Берн. Вярваше, че само така може да се отстоява духовна независимост...
За да можеш да правиш успешно наука като странична професия, трябва да си Айнщайн.
щъркелът за духовните раждания е бохем и не се ангажира със срок за доставка.
Айнщайн
Ние сме изключително благодарни за твоята критика и след нея променихме спорното място в нашата книга, Наистина ти напълно имаш право, че едно твърдение за бъдещото приемане или отхвърляне на детерминизма не може да бъде логически оправдано.
... Надявам се да стигна до твоите най-нови работи по тези въпроси. Ще ги проуча грижливо и ще ти напиша за моето мнение.
Борн
Само веднъж е имало Шекспир, който е бил всичко в едно.
Хеди Борн
Аз се чувствам толкова солидарен с всичко живо, че ми е все едно къде започва и къде свършва отделният човек.
Айнщайн
Знам от опит как се оздравява: трябва известно време да бъдеш като растение и да вегетираш тихо и радостно...
Айнщайн
Въобще моите млади - Йордан, Хайзенберг, Хунд - са блестящи. Често трябва доста да се напрягам, само за да мога да следвам разсъжденията им.
Борн
Скъпи Айнщайн,
...
Що се отнася до физиката, дружеските ти думи за моите занимания извират от твоята добра душа. Но аз осъзнавам, че нещата, които правя, са доста всекидневни в сравнение с твоите идеи и тези на Бор. Кутията с моите мисли е доста раздрънкана, вътре не влиза много, а това, което е там, трака навън и навътре, няма устойчива форма и се получава винаги сложно. Небето знае, че твоят мозък изглежда доста по-прегледно. Неговите продукти са прости, ясни и улучват точно нещата. Това ние разбираме по необходимост няколко години по-късно.
Идеята, че един облъчен електрон избира по свободно решение момента и посоката, по която ще се придвижва, ми е непоносима. Ако ще е така, тогава бих искал да съм по-скоро обущар или даже служител в някое казино, отколкото физик.
Айнщайн
Самият аз нямам никакъв копнеж по висока концентрация на физици, а предпочитам тихо да си живея и работя, тъй като току-що съм се върнал от Северно море. (по повод среща в Бон за Деня на физиците, 1923)
Борн
Колкото и да са безсилни добрите и справедливи хора, само те правят живота да си струва живеенето.
Айнщайн
Защото вие не само винаги сте били добри и мили, но и давате своя принос чрез физика, музика, проза, поезия и дружелюбен уют за облагородяването на това причудливо съществуване.
Ваш А. Айнщайн
Отначало трябва пак да те помоля за помощ, и то заради Броди... Сега вече е спешно наложително да стане нещо. Жена ми, която се грижи за семейството на Броди (от известно време тук с него са жена му и малкото им дете), разказва колко мизерно живеят. Давам му по нещо от нашия частен фонд (около 2000 марки на месец), но това е твърде малко за цяло семейство. Човекът трябва да се измъкне от тази недостойна ситуация. Ценя го много високо като физик; ако беше енергичен и живееше при по-добри външни обстоятелства, сигурно би постигнал твърде много.
Само при велики открития във вестниците изобщо се появяваха кратки, фактологични репортажи. Спомням си начина, по който през 1896 г. премина в пресата великото откритие на Рьонтген. За него лично изобщо не ставаше дума. Що се отнася до мен, аз си позволих едно малко нарушение на правилата в книгата ми "Айнщайновата теория на относителността". Първото издание от 1920 г. съдържаше върху титулната страница снимка на Айнщайн, а накрая имаше кратка негова биография, в която описвах научните му постижения, но и личността му. Веднага след публикуването получих писмо от Макс фон Лауе, в което пишеше, че той и много други представители на специалността изказват недоволство поради снимката и жизнеописанието. Нещо подобно нямало място в една научна книга, дори тя да е обърната към по-широк кръг читатели. Впечатлен от това, отстраних тези лични данни от скоро последвалите нови издания.
» Добави цитат