вход, регистрирай се

Пробуждаща се наука : математиката на древния Египет, Вавилон и Гърция


от Б. Л. ван дер Варден

Въведени са общо 1 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (1): NeDa

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (6)

   покажи всички
Стереометрията

Агатарх е бил първият, който е нарисувал в перспектива декорациите за кулиси, когато се изпълнявали трагедиите на Есхил.
***
как трябва да се разтварят лъчите от някоя определена точка, избрана за център, за да могат определените образи от определен предмет да създават върху театралната декорация впечатление на здания и изобразените в равнината предмети да изглеждат в някои части отдръпнати назар, а в някои - издадени напред.
Новите цифри се употребявали предимно в манастирите за пресмятане на датата на подвижния празник Великден.
Най-важната цифра е нулата. да се направи от нищото нещо, да се даде на това нещо име и да се измисли за него символ - това е било гениална идея.
***
Преди всичко изглеждала странна нулата. "Единствено този знак причинява затруднение и неясност", писал някой от 15 в.... Нулата не е нищо, но въпреки това удесеторява цифрите, които стоят пред нея. Това никак не могло да се проумее.
Най-старият текст, в който се срещат дроби, е "Илиадата" на Омир (К253): "От нощта две части минаха и остана третата част".
Аз се опитах да представя големите математици като живо сред живи хора и да възпроизведа впечатлението, което те са правили на съвременниците си. Поради липсата на източници това не навсякъде ми се удаде, но такива забележителни личности като Питагор, Архит, Тестет и Архимед можаха да се покажат в много ясна светлина.
А след това ще видим, че математическите доказателства са били образци както за диалектиката на Платон, така и за логиката на Аристотел.
» Добави цитат