вход, регистрирай се

Енциклопедичен речник


от Петър Дънов

Въведени са общо 10 книги от този автор.
В момента четат тази книга (1): lena_j

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (8)

   покажи всички
Когато човек остане сам със себе си, когато няма никой покрай него,той е в реалното. Има ли около него хора, той е в сенките.
Силите на Слънцето организират сърцето и белите дробове.
Силите на Сатурн организират черния дроб и костите.
Силите на Юпитер организират стомаха и слънчевия възел.
Силите на Марс - жлъчката и половата система.
Силите на Венера - бъбреците.
Силите на Меркурий и Луната - мозъка и нервите.
Далакът е проводник на слънчевата енергия и се намира под влиянието на Слънцето.
Юпитер управлява тимусната жлеза.
Меркурий управлява тироидната жлеза.
Сатурн и Уран - хипофизната жлеза.
Нептун - пиниалната жлеза.
ДО - Слънце - 1, РЕ - Меркурий - 2, МИ - Венера - 3, ФА - Луна и Земя - 4, СОЛ - Марс - 5, ЛА - Юпитер - 6, СИ - Сатурн - 7.
Сладките храни се отнасят към Венера, киселите - към Меркурий, лютите - към Марс.
Ръцете се намират под влиянието на Близнаци и Меркурий.
Краката се намират под влиянието на Риби и Юпитер.
Дробовете - под влияние на Рака, главата - под влияние на Овен.
Златото има отношение към Слънцето, медта - към Венера, среброто - към Луната, желязото - към Марс, калаят - към Юпитер, оловото - към Сатурн, платината - към Уран.
всичко да използваш. Сатурн пък ще те направи дървен философ, на нищо друго да не вярваш, освен на себе си. Като изпита нещо 99 пъти, само тогава може да повярва веднъж - затуй е добър банкер. Когато дава пари назаем, урежда си работите така, че да има трима-четирима гаранти - той никога не губи. Уран се занимава с духовните дарби но и те са дребнави. Единствените, които са останали чисти, са слънчевите типове не са скръжави. Всички други са скръжави. Всички дават с гаранти. Единствените, които дават без гаранти, са слънчевите типове. Та казвам: под думата „дух" се разбират онези, чистите слънчеви типове. Духът е, който раздава. Под думата слънчева система" разбирам онези разумни, възвишени типове, които регулират влиянията.
Изучавайте пророците, постарайте се да ги разберете, защото всеки говори на свой език.
Който има развито сърце обича Йоан, който има развит ум, обича Павел, който е догматик, обича Петър, праведният обича да чете Яков.
Сатурновите хора са сухи, храносмилателната система е слабо развита, стомахът им винаги нещо не е в ред. Имат силен дух, критичен ум. Ако искаш някой да ти покаже правия път, намери сатурнов тип. Разсъдителният център, личните чувства, страхът са чрезмерно развити в тях. Честолюбието, докачането, мнителността, тщеславието, предпазването са характерни черти на сатурнянците.
Лунните типове никога не прокопсват, все се чудят защо нещата не стават тъй, както те мислят, и все са изненадани. Но много не се обезсърчават, имат вяра, вярват на късмет. Не обичат да работят, инертни са, надяват се на късмета си. Челото им горе е широко, лицата са валчести, доста правилни. Вярват в добрата страна на съдбата.
Юпитер, чието влияние обикновено е хубаво, понякога действа много зловещо върху човека. Юпитер развива толкова силно достойнството на човека, че умът му се засенчва и той иска да бъде всякога и във всичко прав - на всяка цена. Влиянието на Венера ще те направи мекичък, благичък и мекушав. Меркурий ще те направи практичен навсякъде да се вреш и
Слънчевите типове са любители на природата, поети, оптимисти, гледат светло на бъде щето, добри са и весели, имат здрава философия за живота, занимават се с музика, творци са.
Венера се занимава с по-гъста материя, със сърцето, кръвообращението - сгъстяването и разредяването на кръвта, занимава се с миризмите на цветята, понеже е богиня на любовта, тя увлича хората, тя е майстор на формите. Хора под влияние на Венера са по-горещи, имат отлично кръвообращение, те все за любов говорят ще ги видиш в разни афери, инциденти. Кръвта на венерините типове се отличава от кръвта на слънчевите типове. Венерините обръщат внимание на външната култура: красиви дрехи, шапки, бижута, мода.
Марсовият тип е героичен, войнствен, доблестен. Песимизмът, недоволството се дължат все на Марс. Преобладаващо влияние в организма има венозната кръв.
...три неща има, които са вечни: Любов, която носи живот; Мъдрост, която носи знание; и Истина, която носи вечна свобода за човешката душа.
Буквата "Б" означава творческият принцип в природата. Буквата "Б" показвава посятото семе, което расте и умножава живот.
“А” означава умственият живот на човека.
Гласните букви са моралът.
Буквата “А” означава даване.
Буквата “А” е съчетана от знака “Л” и една частица над него. Знакът “Л” означава човекът, който е слязъл от Небето и върви в своя определен път, а частицата над него означава раницата, с която се е нагърбил. Тя е работата, с която той се е заел на Земята. Малката буква “А” означава човекът със своя товар на Земята.
» Добави цитат