вход, регистрирай се

Стоп паник атаки


от Теди Ангелова

Въведени са общо 1 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (1): NeDa

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (9)

   покажи всички
Наясно съм, че на челото ми не се изписват субтитри, макар понякога да съм убедена, че се появяват. И когато любимите ми не са способни да ги разчетат, аз или се изнервям, или млъквам, или се разплаквам. Егото ми не е доволно от факта, но признавам, че има мигове, в които самата аз не знам какво искам, но очаквам от другите да знаят.
По трудния начин научих и още един урок - непоисканото добро, много често не е добро. Не помагайте, когато не са ви помолили и не давайте непоискани съвети. По този начин отнемате от силата на човека. Правите го безпомощен. Помислете също така защо се втурвате да помагате без да го искат от вас? Когато аз си зададох този въпрос, отговорите ми не бяха никак приятни - за да удовлетворя своя нужда, да запълня празнина в себе си, за да подхраня егото и чувството си на значимост, за да изкупя вина.
освободете се от перфекционизма
минете по различен маршрут на път за работа
направете нещо, от което се страхувате ... пуснете се по въжен тролей, полетете с парапланер. Последните две изискват тотално пускане на контрола, там нищо не зависи от вас.
В зоологията съществува теория, че може да прогнозирате поведението на едно шимпанзе според това с кои пет други шимпанзета общува най-често. Избирайте много внимателно вашите пет шимпанзета...

С тези две истории искам да ви кажа, че ако хората около вас не ви ценят, то не е защото не струвате достатъчно. Силно вероятно е да не се намирате на правилното място. Съветвам ви да потърсите шимпанзета бижутери.
Ако преминавате през по-труден период, чувствате, че животът ви е пълен хаос, опитайте се да подредите малките неща, тези, които зависят от вас. Например сутрин да си оправите леглото, да измиете съдовете, да сгънете дрехите от стола или дивана, да приберете ненужните вещи, да разчистите бюрото си и т.н. Това ще ви създаде усещане за ред и спокойствие.
Добре съм, това ще отмине съвсем скоро. И друг път съм се чувствал/а така. Всичко е наред. Мога да се справя с тази ситуация... След малко ще отшуми. Добре съм.
Когато усетите, че паник атаката се задава, раздвижете се. Ако вече ви е завладяла, и сте в състояние - раздвижете се. Бършете прах, сгответе, пренаредете гардероба си, направете лека гимнастика за отпускане на мускулите или си вземете душ - водата отмива негативни емоции. Когато извършвате действие, вие се откъсвате от стресовата ситуация и помагате на ума да се успокои по-лесно.
Дишайте с вашето си темпо - ако вдишвате за 2 секунди, опитайте се за 2 секунди да задържите дъха си, след което в продължение на 2 секунди да издишате и отново да задържите дъха си за още 2 секунди. С практиката ще установите как секундите се увеличават. Експертите препоръчват: вдишване за 4 секунди, задържане на въздуха за 2 секунди, издишване за 4 секунди и отново задържане за 2 секунди.
Когато имате панически пристъп, опитайте да си представите радостен момент от миналото си. Може да е свързан с конкретно място, човек, преживяване или усещане. Нещо, което провокира във вас спокойствие, наслада, сигурност, блаженство. В психологията това се нарича позитивна котва.
» Добави цитат