вход, регистрирай се

Бавно


от Милан Кундера

Въведени са общо 14 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (5): Марина, Нати, animalita, Mags, unchita

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (6)

   покажи всички
"Хората мислят, че шансовете им са повече или по-малко определени от външния им вид, от хубостта или грозотата на лицето, от ръста, от косите или от липсата им. Грешка. Гласът решава всичко."
"Докато върви към стола си, в залата цари мълчание. Или може би е по-точно да се каже, че царят мълчания. Ученият различава само едно от тях: развълнуваното мълчание."
"Ние, хората на науката, сме привилегировани, защото да вършиш работа, която е и твоя страст, е привилегия, да, приятели, привилегия, непозната за другарите ми строители, защото не е възможно да пренасяш гърди със страст."
"Всяка нова възможност в живота, дори и най-малко вероятната, преобразява целия живот."
"Днес само напълно неосъзнатите умове могат да се съгласят доброволно да теглят хомота на известността."
"Съществува тайна връзка между бавното и запомненото, между бързото и забравеното. Да вземем един съвсем банален пример: човек върви по улицата. Внезапно той пожелава да си спомни нещо, но споменът му убягва. В този момент той машинално забавя крачка. Напротив, ако се опитва да забрави някой току-що преживян мъчителен инцидент, той неволно ще се забърза, сякаш за да се отдалечи от това, което е все още твърде близко до него във времето."
» Добави цитат