вход, регистрирай се

Хитър Петър


от Георги Марковски

Въведени са общо 3 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (9): Весела, hypno, Дина, gergan75, landonova, Никол, lili_hr, dgroicheva, Лулу

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (3)

  
"Старче, като бях малък, с баща ми отивахме в града кадиевата къща да градим. Бях немощен още, та яхах магарето, а баща ми вървеше пеша. Срещнаха ни хора и казваха: "Ама че син: язди, а баща му пеша!" Слязох и тръгнах пеша, а баща ми яхна магарето. Срещнаха ни хора и рекоха: "Ама че баща: язди, а малкото бъхта пеша!" Качих се и аз на магарето, други пък ни укориха: "Виж как мъчат магарето!" Слязохме и двамата, присмяха ни се: "Гледай глупаци: и двамата пеша вървят, а магарето тича свободно!" Къде е истината, старче?"
"При един западен владетел живееше поет. Тиранът му даваше хляб и постеля, слагаше го до дясното си коляно на пир и като гледаше как поетът захласва народа, завидя му и рече и той да стане поет. Един ден повика поета и му прочете поема, а поетът му рече:
- Лоша е тая поема!
Разгневи се тиранът, заточи го да работи в далечна каменоломна. Подир някое време завърши нова поема и нареди да докарат поета. След първите стихове поетът стана и тръгна.
- Къде отиваш? - му рече тиранът.
- В каменоломната, господарю! - отговори поетът."
"... - Кървава жътва ще бъде, брадва ще трябва! - И като рече, спря да цепи лютия кремък. И като спря, чу плач на дете.
Изправи се дърводелецът Йосиф и видя в реката да плува кошница.
- Я - рече зачуден - В реката плува дете!
Захвърли чука и нагази; детето зъзнеше повито в парцали; разгърна парцала: беше момче. Притисна кошницата до гърдите си; прецапа през ракитака - огромен, брадясал, вмирисан на пот, - вгледан в това голо, гладно, беззащитно дете, викна от далече:
- Жено, Бог ни праща дете!"
» Добави цитат

От: Весела, на 13.04.2010 в 1:55
Ако потърсите информация за този автор, попадате на сложни описания за характерния му стил на писане...
Цитирам :„Хитър Петър" се надхитрява с властовите санкции на езика. Романът израства върху разпада на единственото и тотално говорене за историческото. Изграден е като вавилонско разноречие от дискурсивни практики, свидетелства, изкази за миналото. Историята в него е смислов хоризонт на времето от края на 80-те години, когато е писана творбата, изострило до предел предчувствието за пропукване на властовите употреби на езика.
Харесвам!
» Добави коментар