вход, регистрирай се

Азбучните убийства


от Агата Кристи

Въведени са общо 69 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (26): dgpetkova, Юлчето, Mirela, diana, maralexdim, NeDa, Никол, яна, pankoto, Bonbonenata, moby, jordan251, morwen, Restless Heart, Богдан, dying.angel, LaBelleNoire, soul, elathan, ely, Галина, V. Bekam, Monster, elica_hr, Venii, s.valkova

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (5)

   покажи всички
- Да. Но в самото начало аз направих една непростима грешка. Позволих на моето предчувствие, на моето много силно предчувствие да остане само едно впечатление. Помислих си, че е само интуиция. В един уравновесен, здравомислещ ум няма такова нещо като интуиция или вдъхновено предположение! Естествено, човек може да предполага и предположението е или вярно, или погрешно. Ако е вярно, ние казваме, че това е интуиция. Ако е погрешно, обикновено не говорим за това. Но интуицията е всъщност впечатление, основано на логично умозаключение или лично преживяване. Когато един експерт чувства, че има нещо нередно в някоя картина, мебел или подпис на чек,чувството му се основава на множество малки подробности и признаци. На него не му е необходимо да ги изучава в най-големи подробности, неговият опит прави това излишно и резултатът е общото впечатление, че нещо не е наред. Но това не е предположение, а впечатление, основано на опита.
Признавам, че това значи да търсиш игла в купа сено, но в сеното има игла, убеден съм в това!
Както ми каза един мъдър стар французин навремето, човек е изобретил речта, за да се предпази от мислене. Освен това тя е един безпогрешен начин да разбереш това, което той иска да скрие. Човек, Хейстингс, не може да устои на изкушението да не разкрие личността си по време на разговора. Той се издава винаги.
Убиецът е един вид комарджия и като всички комарджии не знае кога да спре. Мнението му за собствените му способности нараства с всяко ново престъпление. Той има извратено чувство за пропорция. Той не си казва: "Аз бях умен и имах късмет!" Не, той си казв асамо: "Аз бях умен!". Убиецът става все по-самонадеян и тогава, "mes amis", рулетката се завърта, после спира и крупието извиква: "Rouge!"
Поаро каза натъртено:
- Права сте, мадмоазел. Цялата тайна на убийствата се крие във Вашето описание на убиеца, защото без съмнение той е бил убиецът. "Той не е от този тип хора, които правят впечатление". Да, няма съмнение... Вие описахте убиеца!
» Добави цитат