вход, регистрирай се

Светлина


от Ива Файджис

Въведени са общо 1 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (1): gergan75

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (5)

   покажи всички
Абатът се покашля, сведе поглед към сключените си ръце и отвърна почтително:
- Мисля, че църквата трябва да намери общ език с науката, ако държи да не загине. За мен теорията на еволюцията е най-голямото чудо. Изучавал съм я с интерес. И в крайна сметка - добави той с внезапната си маймунска усмивка - седем дни или седем милиона години - какво значение има от гледна точка на Бога, който е извън времето?
"Лили зяпаше танцуващите отражения в каната за вода и се мъчеше да разбере как са влезли в бистрата трепкаща течност, какво ги кара така да играят и да блещукат. Гледаше като хипнотизирана тази мъничка площ, която лъщеше като разтопено сребро, така че всичко останало на света потъваше в смътна мъгла и почти изчезваше."
Помисли си, че обаянието, което имаше къщата за нея, се крие не само в непознатите вещи, в мебелите и картините, в красивите сини плочки в кухнята, но и в баба й и дядо й, в тайната на тяхната възраст, в сивата пепел на времето, която не само е посипала неговата брада и нейната гъста коса, и отпуснатата плът на лицето й, а сякаш се излъчваше и от самите им дрехи. От него лъхаше на земя, тютюн и терпентин, а нейните черни дрехи ухаеха на нещо сладко, на стар парфюм и пудра. Тя подуши кожата на ръката си - миришеше на слънце."
"Светлината пропълзяваше все по-навътре, вече бе стигнала до леглото й и образуваше ослепително бяло петно върху чаршафа. Тя докосна това място с крак и усети топлина, видя как косъмчетата по кожата й заблестяват с цвета на мед."
"Бяха й казали, че песента на петела кара слънцето да се вдигне сутрин, а тя я беше дочула много преди да отвори очи."
» Добави цитат