вход, регистрирай се

Соло


от Рана Дасгупта

Въведени са общо 2 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (5): Хейко, lemon, mishela, gal.eon, landonova
Смятат да я прочетат (2): eliwolf, gergan75

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (3)

  
"Улрих открива, че може да съотнесе дните от календара към живота си само чрез събитията, изложени във вестниците. Пита се понякога защо не е обратното и дали това не означава наличието на някаква слабост у него. Не би ли трябвало човек сам да обмисля собственото си време и чрез него да измерва другите неща? Но той подозира, че и другите мислят като него, и стига до извода, че вътрешното човешко време е гладко и изпъкнало като полип и само историята е набраздена от ползотворността на дните"
"-Някога с Борис водехме спор за химията. Твърдях, че е наука на живота, а той - че носела само смърт. Сега разбирам, че възгледите ни са били само двете страни на едно и също нещо."
"Като се замисли за миналото, удивлява се на количеството време, изразходвано в блянове и мечти. Скритите фантазии бяха поддържали живота му в течение на дните, даже когато самият свят напълно се обезмисляше. Никога не си бе представял, че най-ценното от духа му ще бъде въплътено в подобно изваяние. Ала това не бе отчайващо заключение. Фантазиите бяха същностният му житейски стремеж и сега, когато всичко друго е захвърлено, те все още съществуват."
» Добави цитат

От: lemon, на 08.09.2010 в 13:44
Един човек подочул един ден за България и след това се заинтересувал. Интересът му растял всеки ден и той прочел историята на страната, слушал музиката и и решил да отиде и да се запознае с хората там.
Това е направил Рана Дасгупта и резултатът е тази невероятна книга, която обяснява последните сто години в България. Този човек, прекарал около 3 седмици в България, е разбрал повече от всички, които се опитаха и се опитват да обяснят живота си тук. Да, без да ме е срам си признавам, че няма български автор, който толкова добре да е обхванал тези последни сто години. Всъщност има - Димитър Динев, който може би от дистанция вижда всичко по-добре. Явно дистанцията е решаваща за това да си реалист относно България.
Има и допълнителна порция удоволствие, което е изненадващо донякъде. Интересната и съвсем различна втора част на книгата (не е отделна книга, вътре в тази е) е това, за което няма да разкажа нищо. Пък. Изненадайте се.

Препоръчвам Соло най-горещо!
От: gergan75, на 08.09.2010 в 17:57
Заради горния коментар я включвам в списъка с книги, които искам да прочета...
От: Хейко, на 16.09.2012 в 11:17
Книга за човешките стремежи и мечти, които ни водят през живота.
Амбициите се променят или унищожават от събитията на времето, но мечтите остават, макар и неизпълними...
» Добави коментар