вход, регистрирай се

Моята борба


от Адолф Хитлер

Въведени са общо 1 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (2): Lilith, ni4are
В момента четат тази книга (1): Elyllon
Смятат да я прочетат (3): Никол, unchita, Abies

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (9)

   покажи всички
Религиозната потребност само по себе си е заложена дълбоко в душата на човека, но изборът на религия е резултат на възпитанието.
Най-често се оказва, че не само глупакът и неспособният падат в жертва на обичаите, но също и способен човек...
Та нали се знае, че някои хора смятат онази книга за мъдра, която най-малко разбират.
Политическата мъдрост подсказва на вождовете, че няма смисъл да се подобрява икономическото положение на работниците: ако силно се повдигне социалното и културното равнище на широките маси, то ще възникне опасност при удовлетворяване на потребностите на широките маси те да не позволят повече да бъдат използвани като безволено оръдие.
Нашето буржоазно общество спокойно наблюдава как чрез театъра и киното, чрез упадъчната литература и сензационните вестници всеки ден тровят народа. И след всичко това продължава да се учудва защо нашите народни маси не били достатъчно нравствени.
Още в едно се убедих тук: бързите преходи от заетост към безработица и
обратното и свързаните с това вечни неравновесия в малкия ти бюджет,
разрушават чувството на пестеливост и изобщо те лишават от желание рационално да устроиш живота си.
Тези господа изхождаха от логиката, че колкото по-чудовищно излъжеш, толкова по-бързо ще ти повярват. Обикновените хора по-скоро вярват на голямата лъжа, отколкото на малката. Това съответства на примитивната им душа. Те знаят, че за дребното и самите те са способни да излъжат, но да излъжат за повече, май че биха се притеснили. Голяма лъжа даже няма да им дойде наум. Ето защо масите не могат да си представят, че другите са способни на къде по-чудовищни лъжи, на къде по-безсъвестно извращаване на фактите. И даже, когато им разяснят, че става въпрос за чудовищна измама, те все още ще продължават да се съмняват и ще бъдат склонни да смятат, че вероятно тук все пак има частица истина. Ето защо виртуози на лъжата и цели партии, изградени основно върху лъжата, винаги прибягват именно към този метод. Тези лъжци прекрасно знаят тази черта на масите. Излъжи, само че повечко, и нещо от лъжата ти ще остане.
» Добави цитат