вход, регистрирай се

Непосилната лекота на битието


от Милан Кундера

Въведени са общо 14 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (31): Блум, Марина, Дина, elichkata, Иван Стоянов, majmunata, phey, thracian, elle woods, animalita, Mags, aleksofjesus, NeDa, Say No, stardust, piramida, яна, zuzi, Marieta, mishela, Zui, стефан, soul, djifka, vladokar, Mia, Scarabei, Серафина Пеккала, pnio, Nikolaus, Ханка
В момента четат тази книга (1): GSto
Смятат да я прочетат (1): gergan75

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:Цитати от книгата: (7)

   покажи всички
Ала дали наистина тежестта е ужасна, а лекотата — прекрасна?
Най-тежкото бреме ни мачка, притиска ни към земята, смазва ни с тежестта си. Но в любовната поезия на всички времена жената копнее да бъде затисната от тежестта на мъжкото тяло. Така най-тежкото бреме става същевременно образ на най-пълноценното осъществяване на живота. Колкото по-голямо бреме тегне върху нашия живот, толкова по-близо е той до земята, толкова по-истински и правдив е.
И обратното: абсолютната липса на бреме прави човека по-лек от въздуха, той литва нагоре, откъсва се от земята, от земното битие, става полуреален и движенията му са колкото свободни, толкова и лишени от смисъл.
Кое тогава да изберем? Тежестта или лекотата?
Любовта се проявява не чрез плътско желание (това желание може да се отнася за огромен брой жени), а чрез желание да споделиш съня си (това желание бива насочено само към една-единствена жена).
Да се бунтува срещу това, че се е родила жена, й се струва също тъй налудничаво, както и да се гордее с него.
Човешкият живот се живее само веднъж и затова ние никога няма да узнаем кое наше решение е било добро и кое — лошо. В дадена ситуация сме могли да решаваме само веднъж и не ни е бил даден втори, трети, четвърти живот, за да сравняваме различни решения.
Може би не сме способни да обичаме именно защото жадуваме да бъдем обичани, тоест изискваме нещо (любов) от другия, вместо да пристъпим към него без каквито и да било изисквания и просто да искаме да бъдем с него.
Докато хората са още млади и от музикалната композиция на техния живот са написани едва първите тактове, те могат да я досъчинят заедно и да си разменят мотиви; но когато се срещнат в по-зряла възраст, музикалната композиция на всеки от тях е повече или по-малко завършена и всяка дума, всеки предмет означава нещо различно в партитурата на единия и на другия.
Но нима една събитие не е толкова по-значимо и по-високо ценено, колкото повече случайности са били необходими за осъществяването му?
» Добави цитат