вход, регистрирай се

Европа


от Ромен Гари

Въведени са общо 20 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (2): NeDa, morwen
Смятат да я прочетат (1): animalita

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (10)

   покажи всички
Дантес чакаше времето да вземе стрелките си в ръце и да придаде на разпилените мигове постъпателния им ход на колона от мравки.
Над полето тегнеше една от онези мъгли, които напомнят спрял насред полета си дъжд, неподвижен и преобразен в непрогледна и студена влага.
Ресторантът беше от онези, в които никой никога не е гладен.
Не е важно дали една мечта е абсурдна или неосъществима, а дали ви помага да издържите. Нали знаете, има химери, които са родили цели цивилизации, и опустошителни истини, които са съсипали всичко сътворено.
Самото стареене нямаше да е чак непоносимо, ако човек не оставаше млад в душата си. Времето обаче ви принуждава да се дегизирате. Все още сте на двадесет, а сте принудени да го криете от страх да не изглеждате нелепо, да не станете за посмешище. Налага се да живеете под външност на старица, когато вътрешно копнеете да останете на бала.
Имитациите, безхитростните заблуди, привидностите и декорите на този театър на душата, в който всичко е позволено и човек сам избира средствата и подръпва конците, разкриваха всъщност фобия към действителността, впрочем нелишена от дискретна, подривна самоирония: тероризъм, който проличава само в поведението, докато бомбите му избухват вътре в нас, а вън достигат само като изблици на хумор.
... Трябваше да разбият доста стени, за да я чуят да ридае...
Мечтите ѝ бяха непристъпни за щурм.
Ерика бе израснала върху руините на една много голяма любов, чиито отломки се бяха оказали достатъчни, за да поддържат жива четвърт век една жена, която понастоящем бе на шейсет и три, но продължаваше да играе непримиримата си шахматна партия върху дъската на мечтите и отказваше да се признае в мат.
» Добави цитат