вход, регистрирай се

Наполеоновите пирамиди


от Уилям Дитрих

Въведени са общо 3 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (2): unchita, V. Bekam

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (12)

   покажи всички
Нещата губят стойността си, ако се постигат прекалено лесно. Ако някой народ или дори човек можеше да построи пирамида с магия, тогава тя щеше да е за нас нещо съвсем обикновено, като планински хълм. А безсмъртие – за какво? Всеки може да се досети, че това е против човешката природа. Представи си свят, пълен със старци и с много малко деца. Свят, в който няма надежда за развитие и прогрес, защото всяка служба се заема от патриарси, родили се преди векове. Това няма да е рай, а същински ад, ад от консерватизъм и напрежение, от ретроградни идеи, изтъркани клишета и сърдити старци. Боим ли се от смъртта? Разбира се. Но смъртта се сменя с раждането и този кръговрат на живота е естествен като спадането и покачването на водите на Нил. Смъртта е нашият последен и най-важен дълг.
Колкото сме по-невинни, толкова сме по-склонни да хвърлим вината върху самите себе си.
Сляпата вяра беше в основата на поне половината големи нещастия в историята на човечеството. От друга страна, не бяха ли светците и героите от тази порода?
Тя премълчава някои неща. Има си собствени планове, които не е задължително да съвпадат с нашите.
От къде знаеш?
Защото е жена.
За египтяните запазването на мъртвото тяло е било условие за вечен живот. Според летописите, които са достигнали до нас, древните са вярвали, че човек се състои от ттри части: физическото тяло, неговото „ба“ или характера, и неговото „ка“ или жизнената енергия. Последните две заедно са еквивалент на съвременната душа. Ба и ка е трябвало да се открият едно друго и да се обединят в перикми в подземния свят, докато слънцето Ра всяка нощ е пътувало дотам, за да създаде безсмъртен акх, който да живее сред боговете. Мумията е била техен дом през деня, докато Ра изпълнел мисията си. Вместо да отделя материалното от духовното, египетската религия ги е обединила.
Религията? Тя е само средство, също като медалите и премиите. Нищо не вдъхновява така човек, както безусловната и недоказана вяра в нещо.... Спомням си за един италианец, който се е бил в четиринайсет дуела, за да защити с чест твърдението си, че поетът Аристо е по-добър от поета Тасо. Едва на смъртното си ложе той признал, че не е чел нито един от двамата. - Бонапарт се разсмя – Ето това се казва живот!
В геометрията и пространството е кодирано Божието послание. Геометричната точка представлява Бог, линията – мъжа и жената, а триъгълникът – идеалното число , триединството на духа, душата и тялото. Квадратът – четирите посоки. Петоъгълникът е борбата, хексаграмът или шестоъгълникът – шестте посоки на света и пространството. Двойният квадрат представлява универсалната хармония във вселената.... Боговете правят всичко да е толкова ясно и въпреки това хората остават слепи за очевидното! Стреми се към истината и светът ще бъде твой.
Изида и Дева Мария са огледални образи. Всички християнски вярвания и символи са произлезли от египетските богове. Възкресението, задгробният живот, зачеването от Бог, троицата, идеята, че един човек може да бъде едновременно земен и божествен, саможертвата, дори крилете на ангелите и копитата и островърхите опашки на дяволите: всичко това е предшествало вашия Христос с хиляди години. Вашите десет Божи заповеди са опростена версия на изповедта, която египтяните правят, за да изтъкнат невинността си, когато умират „не съм убивал“. Чух, че според вас, французите, кръстът бил римски символ на разпятието, но тогава що за религия е тази, чийто главен символ преставлява екзекуци? Каква надежда дава? Истината е, че кръстът е съчетание от инструмента на смъртта на вашия Спасител и нашия инструмент на живота, анкх, нашия древен ключ на вечния живот. И защо не? Египет е бил най-християнската страна преди нашествието на арабите. Нали евреите са изябгали от Египет? И Исус като дете е живял там.
Апофис е богът-змия на подземното царство, който трябва всяка нощ да бъде побеждаван от Ра, богът-слънце, преди да настъпи изгревът. Но Апофис може да бъде победен, но не и унищожен. Така е устроен светът. Всичко има двойствена природа – водата и земята, земята и небето, доброто и злото, животът и смъртта.
Колкото повече напредваше науката, толкова повече хората се интересуваха от магията.
Религията е бариерата, която задържа бедните да убиват богатите.
» Добави цитат