вход, регистрирай се

Лудост


от Калин Терзийски

Въведени са общо 7 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (10): Иван Стоянов, Lilqna, Митефей, NeDa, mishela, bobsvel, Мишма, straho, snujolin, Марияна Т.

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (14)

   покажи всички
Не бях момче, по-скоро бях натежал и преуморен човек в края на младостта си. Старец в края на младостта си. Очаквах скоро младостта да свърши, за да стана отново млад в зрелостта.
Защото плахо очакваше Светът да бъде добър с него. Като всяко ококорено към Света дете.
Двамата представлявахме знаменита картина: убит от вяла безнадеждност доктор и неговият цъфтящ от неразбираема бодрост пациент.
При лудите е така - те са ни чужди, защото не разбираме техните причудливи емоции.
Има хора, които използват нормалността като брадва - секат и цепят света и сортират цепениците най-безстрастно. Те направо обезсмислят света с нея.
Камък от хиляда тона стриваше душата ми на брашно от горчива отрова.
... лудите са си просто такива хора - нито по-добри, нито по-лоши от нормалните, просто неспособни да се приспособят към тоя свят.
Всеки слаб човек иска да се огради от света със стена от заплашителна неразбираемост.
Знаех, че психиатрията е театър. И животът е театър. Ако играеш правилно, може да ти повярват. И да се получи някак мъдро.
Трябва да видиш решетки, по дяволите, за да се радваш на небето ...
...Лудостта запазва младостта. Защото човек явно остарява, оглеждайки се в нормалността, в нормални огледала. Оглеждайки се в кривите, той се смее и остава млад. И даже не може да порасне, остава дете, някак инфантилен. В нормалния, външен свят изискванията на нормалните хора и на нормалните ситуации почукват като камъчета полираната обвивка на човека и той - лека-полека - се ожулва и захабява. А в Болницата средата е мека. Никой не изисква от теб да си особено нормален. И ти бродиш по алеите розов и усмихнат.
Хората не ги интересува дали аз ще бъда щастлив, или нещастен. Интересува ги спокойствието им. Важното за тях е да не ги занимавам с разни тъпи промени в живота си!
Зрял си тогава, когато се слеят искам и трябва.
На всяка възраст, ако човек е зрял и безгрижен, е дете.
Кратките 45 години на социализма създадоха у хората налудничавата представа, че човек трябва да създаде дом, две деца и семейство: иначе не е Нормален. В други времена, за да се напълни един живот е била достатъчна една нещастна любов.
» Добави цитат