вход, регистрирай се

В края на ноември


от Туве Янсон

Въведени са общо 22 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (7): elichkata, Fany, NeDa, purpleisdead, mishela, Мира, snujolin
Смятат да я прочетат (3): Nola, aleksofjesus, moby

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:Цитати от книгата: (7)

   покажи всички
Снусмумрик ненавижда предупредителните табели и всичко, което напомня за частна собственост и прави нещата забранени, ограничени, затворени отвътре или отвън...
Точно преди да се скрие слънцето промуши сноп студени и жълти зимни лъчи през завесата от облаци, на фона на които земята изглеждаше напълно изоставена.
Те изчезнаха в снежната виелица, обгърнати от меланхолията и облекчението, които съпътстват всяка раздяла.
" Тръгването прилича на скок! В миг всичко се променя и този, който ще пътува пести всяка минута, вади колчетата на палатката и бързо гаси жарта преди някой да му попречи и да започне да го разпитва; подтичва , докато нахлузва раницата на гърба си и ...ето вече е на път, изведнъж успокоен като ходещо дърво, чиито листа не потрепват. На мястото на палатката е останал празен правоъгълник от побеляла трева. А по- късно сутринта приятелите се събуждат и си казват: тръгнал е, значи есента идва."
Не искам приятели , които се държат мило с някого, без да ги е грижа за него, или такива, които се преструват на добри само и само да не се чувстват лоши. И такива, които се страхуват. Искам някой, който никога не се бои и е загрижен за другите, искам майка.
Можеш да си лежиш на някое мостче и да наблюдаваш течащата вода, да тичаш, да газиш в блатото с червените си ботуши. Или да се свиеш на кълбо и да слушаш ромоленето на дъжда по покрива. Толкова е лесно да се чувстваш добре!
» Добави цитат