вход, регистрирай се

Леа


от Паскал Мерсие

Въведени са общо 2 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (3): landonova, NeDa, mishela

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (10)

   покажи всички
После, съвсем внезапно ми стана ясно, че винаги е жестоко, когато поледите на другите спират отгоре ни, дори и ако става дума за благонамерени погледи. Превръщат ни в артисти. Вече не можем да стоим там единствено заради себе си,трябва да присъстваме и заради другите, които успяват да ни отвлекат от собствената ни същност. И най- лошото, ние трябва да се правим, че сме нещо опредлено. Другите го очакват. А може изобщо да не сме това, за което се представяме.
...дъщеря ми е същество, което се състои от различни пластове; направена от много душевни слоеве живее на различни нива, в които може да влиза и от които може да си тръгва, а сега отново се бе върнала на онова ниво, което дълго време бе оставила пусто и неосветено, малко като празен перон на изоставена гара.
Съществува нещастие от такава величина, което не можеш да носиш мълчаливо в себе си.
Може ли човек да бъде котва за друг - за някого, който не иска да се довери на собствените си ръце?
Както човек се усмихва на друг, към когото изпитва вина, която не може да заличи, вина, която погребва всичко и усмивката идва да покаже, че това е ясно и се знае. Усмивка, която започва там, където свършват молбите за прошка. Усмивката, като единствено спасение да не се вкамениш.
Образът на тези две ръце е един от най-хубавите кинообрази, които познавам. Изглежда толкова лесно и прелестно, когато двете се докосват, сякаш няма никакво колебание, прилича повече на щастие, щастие, което можеш да достигнеш само когато заложиш всичко, дори и живота си. Нечуван, ужасно смел гамбит, чрез който двете жени се издигат над цялата власт на света, макар и само в последните секунди от живота си.
Любов заради трети човек. Любов поради изоставеност. Като издигане на крепост срещу болката от раздялата. Любов, която всъщност съвсем не е насочена към другия.
... тя свири така, сякаш строи имагинерна катедрала от звуци, в която някой ден би могла да се подслони, когато вече няма да е в състояние да понася живота.
По някое време всички започваме да не разбираме нормалната същност на живота.
» Добави цитат