вход, регистрирай се

Изумление и трепет


от Амели Нотомб

Въведени са общо 29 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (21): Maya, Иван Стоянов, eskarina, dora, gergan75, Гълъбица, virginiawoolf, landonova, epolitova, animalita, Mags, NeDa, bdaviss, Диана, unchita, mishela, moby, leonoel, Irina, pnio, Ханка
Смятат да я прочетат (2): gingerina, stardust

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:Цитати от книгата: (10)

   покажи всички
"Прозорецът беше границата между ужасната светлина и прекрасния мрак, между тоалетните кабини и безкрая, между чистото и неизмиваемото, между клозетното казанче и небето. Докато съществуват прозорци, и най-незначителното човешко същество ще има дял от свободата."
"Не й стиснах ръката само от самолюбие. По-късно си казах, че съм сгрешила - да предпочетеш гордостта си пред гледката на едно лице с изключителна красота, си е чиста глупост."
"Аз съм единственият човек в света, на когото се е случвало това чудо - да си спасява живота, като се хвърля през прозореца.
Сигурно и до днес градът е осеян с парчета от тялото ми."
"Като саботираха тоалетните на четирийсет и четвъртия етаж, служителите си отмъщаваха и на "Юмимото" - докато чакаха асансьора за четирийсет и четвъртия, те губеха време, през което биха могли да служат на компанията. В Япония това се нарича саботаж и е толкова тежко престъпление, че японците употребяват френската дума - трябва наистина да си чужденец, та да измислиш подобна подлост."
"Щом шокът попремина, бях обхваната от странно чувство на облекчение. Чистенето на зацапани тоалетни чинии ми даваше едно страхотно предимство: вече нямаше от какво да се страхувам - по-ниско не можех да падна."
"Никой не може да твърди, че знае какво представлява ексцентрикът, ако не е срещал японец-ексцентрик."
"Това е проблемът на хората от моя тип. Ако нищо не провокира нашата интелигентност, тя заспива. Оттам идват и грешките."
"Излишно бе да се заблуждавам - напразно бях написала онзи доклад. Нямах дух на завоевател, а на кротко пасяща в полето на фактурата крава, чакаща да мине влакът на снизхождението. Колко беше хубаво да се живее без гордост и без интелект. Спях дълбок зимен сън."
"Двамата с другаря ми по злочестина бяхме наречени с какви ли не имена: предатели, некадърници, змии, лицемери и - върха на оскърблението - индивидуалисти."
Има нещо вълнуващо в това неумолимо пътуване от небесните селения към тоалетните. За певицата, която преминава без усилие от сопрано в контраалт, казват, че има голям диапазон. Позволявам си да отбележа невероятния диапазон на моите дарби, който се простираше от Господ Бог до госпожа Пиш.
» Добави цитат