вход, регистрирай се

Лице


от Блага Димитрова

Въведени са общо 9 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (11): Марина, hypno, Дина, Иван Стоянов, Fany, NeDa, Читалнята, яна, orangem0on, straho, Ханка
В момента четат тази книга (3): Спасова, Abies, t3d1t0_vd
Смятат да я прочетат (3): eskarina, @Siss, blue_dream

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:Цитати от книгата: (18)

   покажи всички
Пак Ема подклажда загасналия разговор, сякаш го разръчква с ръжен.
Най-после устните му се разлепят и от тях се откъртват гласни и съгласни като блокчета лед от хладилник.
Още с пристигането - да се готви за концерт след 4-5 дни, вече е обявен и се очкава. А Моцарт не носи никакви ноти. Владетелят му предлага бързо пътуване до Виена, за да си вземе партитури, но Моцарт решава друго: да напише нова симфония. В момент на отприщване той създава 36-та. За първи път се е почувствал свободна личност, наложила себе си. Спонтанно произведение. Съвършено в излива си. Записана импровизация. Излята. И дълбоко осмислена: ето, това съм аз, независим, свободен, каквото щат да казват. Аз съм. Необработена творба в детайли, но монолитна. Със светкавичен почерк. За нула време.
как зареяна е тя в своята идеална, измислена реалност и как няма представа за законите на блатото.
Изобщо човекът-удавник в живеенето има ли време и възможност да се учудва на нещо вън от дупката на давенето си? Той не се диви, а се дави.
Максималистични изисквания от себе си и от света. Ако е любов - да е без предел, единствена, първа и последна. Ако е риск - да е смъртен. Ако е служба - да е богослужение. Ако е вярност - да е до заслепение. Ако е дейност - да е свещенодействие. Ако е име - да е мит, паметник. А природата не търпи крайности.
Самоукият майстор Фичето не само е постигнал най-сложни изчисления и конструкции, но е разбил закостенели форми и е доказал трайността на невъзможни за времето си решения, издържали изпитанието на 150 години. Липсата на диплома не може да попречи на истинския творец. А "кобилицата" е подписът на този строител. Тя символизира уравновесяване на опъвни сили, понасяне с лекота и грация на огромни тежести, точност в измерванията и симетрия.
Оставаме двете насаме. Очи в очи. Навеждам поглед, сякаш ослепена от фарове.
Дъждът ме заговаря дружелюбно, без натрапчивост. Разбираме се от полукапка.
"Ако жената менеше характера си при всяко преобличане и преобуване, мъжът нямаше да сменя жените ! "
"Проверката на интелекта е умението да се съсредоточиш при всякакви обстоятелства."
" Жената е сестра на хаоса .Мъжът е наивен и жалък в усилията си да внесе някакъв ред и хармония в тъмния женски хаос. "
" Само една женска красота признавам :дискретната , която те кара да я откриваш всеки миг като находка ! "
» Добави цитат